Otizmli çocuklar için "kurul" geliyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, otizmli çocuklara yönelik çalışmaların hayata geçirilip geçirilmediğinin takibi için 4 bakanlık ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin yer alacağı özel bir kurul oluşturulacak.

Haberler 07.04.2017 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnca, otizmli çocuklar için gerçekletirilmesi taahhüt edilen çalmalarn hayata geçirilip geçirilmediinin takibi amacyla özel bir kurul kurulacak.

Engelli ve Yal Hizmetleri Genel Müdürlüü öncülüünde otizmli çocuklarn eitimi, sosyal hayattan kopmadan yaamn sürdürebilmesi ve ailelerinin gerek i gerekse ev yaamnda desteklenebilmesi için gelecek dönemde birçok yeni uygulamann hayata geçirilmesi planlanyor.

Sivil toplum kurulularnca hazrlanan Türkiyede Otizm, Sorunlar, Beklentiler, çözüm Önerileri raporunu dikkate alarak 3 Aralk 2016da Otizm Spektrum Bozukluu olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Plann yaymlayan Bakanlk, bu plan kapsamnda ailelerin bilinçlendirilmesinden eitim sisteminde otizmli çocuklara yönelik düzenlemeler yaplmasna ve bu durumdaki çocuklarn toplumsal hayata kazandrlmasna yönelik faaliyetleri yürütecek.

2016-2019 yllarn kapsayan, 7 öncelik ve 65 tedbirin bulunduu eylem planyla sürekli bakma ihtiyac bulunan otizmli çocuklar için halihazrda sadece annelere salanan erken emeklilik hakknn, 5510 sayl kanunda yaplacak yasal düzenlemeyle çocuklarn bakmn üstlenen babalar ile bakmakla yükümlü olan dier kiileri de kapsayacak ekilde geniletilmesi öngörülüyor.

- Kurul oluturulacak

Bakanlk, eylem plan kapsamnda belirlenen tedbirlerin ve uygulamalarn hayata geçirilip geçirilmediini denetlemek üzere Salk Bakanl, Milli Eitim Bakanl, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl, Kalknma Bakanl, Yükseköretim Kurulu Bakanl ile otizmle ilgili sivil toplum kuruluu temsilcilerinden oluan bir kurul oluturacak. Bu kurulun toplantlarna eylem plannda yer alan dier sorumlu kurum ve kurulular da davet edilecek.

Kurul, otizmli çocuklar ve bireylere yönelik hazrlanan, 65 yeni tedbirin yer ald ulusal eylem planndaki uygulamalarn eksiksiz bir ekilde yerine getirilmesi için denetim ve takip görevini üstlenecek.

Ayrca eylem plannda yer alan sorumlu kurum ve kurulular, bal veya ilgili bulunduklar bakanlklara 6 ayda bir sorumlu olduklar eyleme ilikin yürütülen faaliyetler ve gelimeler konusunda rapor sunacak.

- Otizmli çocuklara özel bakm modeli

Bakanlkça yaklak 2 yl önce ilk adm atlan Bakm Evlerindeki Otistik çocuklar çin Rehabilitasyon Modeli Oluturulmas-Ksa Süreli Ulusal Bireysel Danmanlk Projesi kapsamnda Bakanla bal kurulularda kalan otizmli bireylerin ihtiyaçlarna yönelik özel bir bakm modeli oluturacak.

stanbulda Bakanla bal olan ve tamamen otizmli bireylerin bulunduu stanbul Bakm, Rehabilitasyon ve Aile Danma Merkezi ile merkeze bal Umut Evinde pilot olarak balatlan projenin sonuçlarna göre uygulama, kurulularn tamamnda yaygnlatrlacak.

Öte yandan otizmli bireylere yönelik dier engelliler için de uygulanan gündüzlü bakm, misafir bakm hizmetleri ile evde bakm destei salayan Bakanlk, otizmli çocuu bulunan ailelere, ayn zamanda farkndalk oluturma amaçl seminerler ve eitim kitaplar ile ulayor.

Ana Sayfaya Git