Otur otur nereye kadar...

Uzmanlar ‘aktif olun’, ‘egzersiz yapın’, ‘yürüyün’ dese de biz oturmaya devam ediyoruz. Hala hareketten kaçınma halindeyiz. Arabayla, otobüsle yolculuk yapmak da bir oturma eylemidir. Haftada en az 150 dakika egzersiz yapmak da bizi inaktif yaşamdan korumuyor.

Haberler 20.04.2017 - 13:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Neden daha az oturup, daha fazla hareket etmeliyiz? Yrd. Doç. Dr. Gamze enbursaya kulak verelim:

BZ OTURURKEN VÜCUDUMUZDA BUNLAR OLUYOR

Hareketsiz bir yaamn getirisi illa ki aldmz ve veremediimiz kilolardr. Ar kilolu olma yani obezite uzun süre oturan kiilerin balca sorunlarndandr. Günde 360 dakikadan fazla oturuyorsanz obez olabilirsiniz.

Uzun süre ve yanl oturmak, postürün bozulmasna da basamak hazrlar. Boyun, srt postürü kötüyse ve oturmaya dikkat edilmiyorsa akcierlerimiz düzgün havalanmaz. Yeteri kadar oksijen sirkülasyonu salanmayan vücutta ba arlar meydana gelir.

Uzun süre oturmak vücutta kan basncn ve kan ekeri düzeyini etkiler, vücudun ya parçalama yeteneini ortadan kaldrr ve metabolizmay yavalatr. Hem kemik younluunu etkiler hem de kaslarn aktivitesini azaltt için kaslarda zayflamaya sebep olur. Özellikle kalça kaslarnn zayflamasna bal olarak yürürken daha fazla enerji harcamaya ve daha çok yorgunlua sebep olmaktadr.

Sekiz saatten fazla oturmak kötü kolestrolü arttrr, kalp damar problemlerine, tip 2 diyabet gibi problemlere de sebep olabilir. Hatta baz kanser türleri de oturma yani hareketsiz yaamn bir getirisidir. Bunun sonucunda da ölüm gelir.

ALECE SPORTF BR AKTVTE YAPIN

Teknolojiyle birlikte artan bu durumun yan etkilerinden kurtulmak için hayatmzda yapmamz gereken baz deiiklikler vardr. Küçük yatan itibaren çocuklarmza alkanlk edindirmek için mümkün olduunca bebek arabas, bebek tayclar kullanmayn, unutmayn çocuklarnz öncelikli olarak görerek ve sizi izleyerek örenir.

Yetikin bireyler ise bilgisayar, televizyon karsnda geçirdii süreye dikkat etmeli. Televizyon karsnda oturma süresini ksa tutun.

Masa ba i yapan bireyler, belirli aralklarla kalkp oda içerisinde dolan, mümkünse darya çkp temiz hava aln.

Ana Sayfaya Git