Oturan erkeklerin çocuğu olmayabilir!

Düzenli egzersiz yapan sağlıklı erkeklerin sperm kalitesi, sedanter (düzensiz fiziksel aktivitenin olduğu ya da fiziksel aktivitenin olmadığı bir yaşam tarzı) yaşayan hemcinslerine göre çok daha iyi. Aşırı kilo ve aktivitenin fazla olmadığı yaşantı erkeklerde azalmış seksüel istek ve aktivite ile de bağlantılı.

Haberler 08.01.2020 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Görgen, çindeki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tongji Tp Fakültesinde yaplan aratrmann detaylar hakknda u bilgileri verdi:

çalmaya çindeki sperm bankasna sperm veren, ya ortalamas 28, ideal kiloda, yüksek okul mezunu, cinsel yolla bulaan hastalk ve radyasyona maruz kalma hikayesi olmayan 746 erkek katld.

Aratrmaclar tarafndan katlmclara ne sklkta ve younlukta egzersiz yaptklar ve baka aktivitelerinin olup olmadn soruldu. Daha sonra egzersiz seviyeleri ve younlunun baz alnd bir ölçümleme yapld.

Yürüyü ve ev ii gibi hafif aktivitelerin haftalk MET dakikas (MET=görevin metabolik edeeri), koma ve bisiklet gibi youn aktivitelerin kazandrdndan daha düük çkt.

Totalde çalmadaki erkeklerin yars en az 2.245 MET dakika/haftaya sahipken daha az aktif olanlar 526 MET dakikaya, en aktif olanlarsa 7.082 MET dakikaya sahiptir.

Bilgisayar banda çalan ve arlkl televizyon izleyen erkeklerin sperm parametreleri deiim göstermemitir.

ORTA SEVYEDE EGZERSZ YAPILMALI

Ar egzersizin de ksrla ilikisinin olduu yönünde bulgular da mevcuttur. Bu yüzden egzersiz orta seviyede yaplmal. Fazla sakin yaant düük sperm kalitesi yannda diyabet, obezite ve kalp hastal gibi problemleri de beraberinde getirerek çocuk sahibi olmay güçletirmektedir.

Op. Dr. Betül Görgen, Beyler, eer sedanter bir yaantnz ve masa ba iiniz varsa arabay ve yürüyen merdivenleri unutun. Kalkn, hareket edin, merdiven çkn, aracnz biraz daha uzaa park etmeyi deneyin ya da otobüsten bir durak önce inin ve yürüyün diyor.

Ana Sayfaya Git