"Özel" çocuklara "GAPS" diyeti tavsiyesi

Uzmanlara göre otizmliler başta olmak üzere serebral palsili ve disleksik çocuklarda görülen sindirim sistemi bozuklukları, gluten ve bazı proteinlerden uzak beslenme tarzı "GAPS diyeti" ile giderilebiliyor

Haberler 04.07.2018 - 11:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlara göre otizmli, serebral palsili ve disleksik çocuklarn, gluten ve baz proteinlerden uzak beslenme tarz benimseyip fermente yiyeceklere yönlendirilmesi, sklkla karlalan sindirim sistemi bozukluklarnn tedavisinde etkin rol oynuyor.

Otistik çocuklarn beslenmesi konusunda çalmalar yürüten diyetisyen Il Erkan, AA muhabirine yapt açklamada, otoimmün ve nörodejeneratif hastalklarn barsak kaynakl olabileceine ilikin iddialar bulunduunu, bu rahatszlklara Gut And Psychology Syndrome (GAPS) ismini verdiklerini belirtti.

GAPS diyeti danman Erkan, bu gruba giren binlerce hastalk arasnda otizm, disleksi ve serebral palsinin de bulunduunu vurgulayarak, GAPS diyetinin, doal beslenme anlayndan uzaklalmas nedeniyle yaanan mide ve sindirim hastalklarnda tedavi amaçl kullanlmaya balandn anlatt.

Otizmli çocuklarn beslenmesine doumdan itibaren özen gösterilmesi gerektiini bildiren Erkan, 1950li yllardan sonra dünyada otizmli çocuk saysnn artmas ile bu hasta grubunda beslenmeye verilen önemin arttna dikkati çekti.

Erkan, GAPS diyetinin otistik çocuklarda özellikle barsa iyiletirici etkisi olduuna dikkati çekerek, GAPS diyetiyle çocuklarn barsaklar iyileiyor. Diyetin tamamlaycs olarak da besin desteklerini öneriyoruz otistik çocuklarda. Dolaysyla bu bir umut oluyor. dedi.

Gluten morfin etkisi yapyor

Erkan, otizmli ve serebral palsili çocuklarda büyük oranda sindirim sistemi bozukluu yaandn, bu bozukluun da GAPS diyetinin temelini oluturan gluten ve karbonhidrattan uzak beslenmeyle iyiletirilebileceini dile getirerek unlar söyledi:

Bu çocuklarn gen ileyileri ve o genin aktive ettii enzimin eksikliinden kaynaklanan birtakm sindirim bozukluu var. Özellikle otistik çocuklarn barsaklarnda bir sknt olduu birçok bilimsel makalede yer alyor. Yaplan testlerle de bunlarn doru olduu ortaya çkyor. çocuk, proteini tüketiyor. Sindirim svlarnda ve barsak astarnda sknt olduu için tam sindirim gerçeklemiyor. Sindirilmemi besinler özellikle baz proteinler ve gluten, karbonhidrat için geçerli. Bu proteinler polipeptit yaplarda vücutta birikiyor. Bu yaplar çocukta morfin etkisi yapyor. Dolaysyla sindirimi bozuk olan bireylerde ve otistik çocuklarda gluten ve süt proteini olan kazein, morfin etkisi yaratyor. Morfin etkisi yarattndan otistik çocuklarda süt tüketimi önermiyoruz. Morfin çocuklarn tehlike karsnda endie ve korku gibi duygular tamasn engelliyor. Refleksleri yavalatyor.

Morfin etkisinden dolay vücuttaki minerallerin seviyesinin azalma gösterdiini belirten Erkan, bu semptomlarn GAPS diyeti ile alabileceini kaydetti.

Süt ve balk otistik çocuklara verilmemeli

Otizmli çocuklarn ailelerini, çocuklarna paketli gda vermemeleri konusunda uyaran Erkan, u bilgileri aktard:

Fermente yiyeceklerin bu çocuklara son derece iyi gelecei çalmalarda mevcut. Büyükannelerimizden bize gelen geleneksellemi yiyecekler bunlar. Bunlar, evde yaptmz yourtlar, turulardr ve otistik çocuu olan anneler bu gdalar çocuklarna rahatlkla yedirebilirler. Karbonhidrat da çocuklarn hayatndan çkaryoruz. Kazein bir süt proteinidir, morfin etkisi yarattndan otistik çocuklarda süt tüketimi önermiyoruz. Fermantasyon çok kadim bir teknik olduundan evde yaplm yourtlarn tüketilmesi bizim için çok deerli.

Erkan, ar metal içeren balklarn da otistik çocuklarn beslenmesinde yer almamas gerektiinin altn çizerek, krmz etin piirilme tekniklerine uyulduu takdirde son derece salkl olduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git