Özel hastanelerde ücretsiz kanser ameliyatı!

Sağlık Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Gümüş, “Kanser yüzünden varını yoğunu satan aileler var” dedi ve ekledi: “Artık devlet ‘Özel hastanelere tüm harcamayı ben vereyim ama hastadan 5 kuruş para almayın’ diyecek”

Haberler 05.12.2016 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakanl, dünyada bir ilke imza atarak özel hastanelerde yaplan tüm kanser ameliyatlar ve tedavilerini ücretsiz yapacak. salk Bakanl Müstear Prof. Dr. Eyüp Gümü, kanser tedavisinde devrim nitelii tayacak yeni uygulamalar deerlendirdi: Ücretsiz salk harcamalarnda Türkiye hastaya kar en cömert ülke. Ancak buna ramen cepten salk harcamalarmz yüzde 17 orannda. Sala 105 milyar TL harcama yapyoruz, bunun 17.6 milyar TLsi cepten salk harcamas olarak gerçekleiyor. 10 binde 30 hane ise cepten salk harcamas katasroiye yani gelirinin gda hariç 3te 2sini salk için harcyor. Bunu 10 binde 20lere, cepten harcama orann yüzde 10lara düürmek için çalma balattk. Devlet hastanelerinde tüm tedaviler gerçeklemesine ramen cepten harcamalarn yüksekliini aratrdk. Hastalar en çok kanser cerrahisi ve baz özel ortopedik özel cerrahi operasyonlar için özel hastaneleri tercih ediyor.

DOZU KAçIRIYORLAR

Bu tür operasyonlar özellikli iler, bir ftk ameliyat deil. Özele gidince yüzde 200 fark var. Yüzde 200ü aan hastaneler olduunu da tespit ettik. Sosyal Güvenlik Kurumu prostat kanserine 5 bin TL ödüyorsa hastanenin en fazla 10 bin TL alma hakk var. Ama burada dozu kaçryorlar. 15 bin, 20 bin alyorlar. Bu hoca yaparsa fiyat bu diyorlar.

ALELER VARINI YOKUNU SATIYOR

Aileler için en çok katasrofiye sebep olan hastalk kanser cerrahisi. imdi aileden biri kanser olduunda en iyi doktor kimse ona gitmek isteniyor. Aile tüm fedakrl yapyor. Kanserin süreci, kontrolü, n tedavisi, kür tedavisi var ama esas para ameliyata gidiyor. Ameliyat için 50 bin TL isteniyor. Aile borç alyor, yiyeceinden kesiyor, evini arabasn satyor. Tedavi süreci ister baarl ister baarsz olsun ekonomik ykma gidiyor.

CUMHURBAKANI TALMAT VERD

Cumhurbakanmz kanser ameliyatlarndan özel hastanelerin fark almamas için talimat verdi. Bunu yerine getirmek için SGK ile çalyoruz. Salk Uygulama Tebliinde (SUT) düzenleme yaparak özel hastanelerin kanser cerrahisi fiyatlarn artracaz. Devlet tüm harcamay ben vereyim ama hastadan para almayn diyecek. Ayn acil servisler, youn bakm, organ nakli gibi kanser cerrahisi de SGK ile anlamal özel hastanelerde ücretsiz olacak. Tüm parasn devlet ödeyecek. Bir kanser hastas tüm tedavi süresince özel hastanede özel doktordan tedavi almak istiyorsa, n tedavisi, kürleri, ilaçlar ve ameliyatnda cebinden 5 kuru ödemeyecek. Bunun maliyeti 1 milyar ise 1 milyar ödeyeceiz. Ylba itibariyle bir durum deerlendirmesi yapacaz.

10 KANSER çED BELRLENECEK

TÜK, katasrofiye neden olan salk harcamalaryla ilgili 15 bin kiilik çalma yapt. Katasrofiye neden olan ilk 10 kanser çeitleri belirlenecek. Salk Bakanl, 100 bin kiilik geriye dönük kanser hastalaryla yüz yüze görüerek fatural faturasz ne kadar harcama yaptklarn soracak. Bu analize göre SUT fiyatlarnda revizyon da yapabiliriz.

Ana Sayfaya Git