Özellikle bu 4 alerjene dikkat!

Sonbaharda ağaçların dökülen yapraklarında barınan küf mantarları… Çürümüş bitki atıkları üzerine yerleşen mantar sporları… Kurumuş yaprakların altında gizlenen polenler…

Haberler 25.09.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Dr. Betül ahin, sonbahar mevsiminde havalarn soumasyla birlikte aktifleen gribal enfeksiyonlarn üst solunum yollarn duyarl hale getirerek alerjiyi, alerjilerin de enfeksiyonlar tetiklediine dikkat çekerek, Alerjiye elik eden enfeksiyon varsa bu etkileimler nedeniyle tam bir kür salayabilmek amacyla her iki durumun da mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Günümüzde alerjik nezle ve astm gibi alerjik hastalklar tedaviyle genellikle kontrol altna alnabiliyor. Ancak mücadelede en önemli nokta, alerjenlerden uzak durmaktr diyor. Peki yaam kalitemizi oldukça düürebilen alerjenlerden korunmak için hangi önlemleri almamz gerekiyor? Kulak Burun Boaz Uzman Dr. Betül ahin, sonbahar alerjisinden korunmann yollarn anlatt, önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

Dikkat! Nedeni sonbahar alerjisi olabilir

effaf renkli burun aknts, arka arkaya haprk krizleri, burun tkankl, gck eklinde öksürük nöbetleri, burunda veya damakta kant, gözlerde sulanma ve kant, ba ve yüz ars, koku ve tat alma bozukluklar, halsizlik, yorgunluk, uyku bozukluklar, konsantrasyon güçlüü ve dikkat eksiklii, cilt döküntüleri Bu yaknmalar sonbahar alerjisinin belirtilerini oluturuyor. Alerjilerde bu belirtilerin tümü bir arada olmayabiliyor, dolaysyla zaman zaman normal üst solunum yolu enfeksiyonlaryla karabiliyor uyarsnda bulunan Kulak Burun Boaz Uzman Dr. Betül ahin sözlerine öyle devam ediyor: Hatta öksürük, geniz akntsnn yaratt boaz tahrii ve buna bal gelien boaz ars, halsizlik, yorgunluk, koku alma bozukluklar ile öksürük gibi semptomlar olan hastalar koronavirüs hastalna yakalandklarn düünebiliyorlar. Böyle bir durumlarda mutlaka ayrntl bir muayene yaplmas gerekiyor diyor.

Sonbahar alerjisinden 14 admda korunun

Kulak Burun Boaz Uzman Dr. Betül ahn sonbahar alerjilerinden korunma yollarn öyle anlatyor:

Kuru ve rüzgarl havalarda mümkünse dar çkmayn.

Souyan hava ve snma problemleri nedeniyle gelien rutubetli ortamlarda bulunmayn.

Özellikle bahçe ve toprak ilerinin younlat bu dönemde, topraa yerlemi küf ve mantar sporlarna kar önlem aln. Bahçe ileriyle uraacaksanz mutlaka uygun eldiven, maske ve siperlik gibi koruyucu kyafetler kullann.

Rutubetin artmas ev akarlarnn da artmasna neden oluyor. Dolaysyla toz alerjiniz varsa sonbahar mevsiminde evinizin özellikle güne almayan odalarnda küf açsndan daha dikkatli olun: Isnma düzenini erkenden ayarlayn, buralar sk havalandrn. Boya badanay yaz mevsiminde yaptrn ve mümkünse yatak odas olarak tercih etmeyin.

Toz alerjiniz varsa evdeki süs ve aksesuar gibi çok gerekli görmediiniz eyalar ortalkta tutmayn. Kitaplarnz kapal dolaplarda bulundurmay tercih edin.

Evinizin havalandrlmas ilemini akam saatlerinde yapmaya özen gösterin. Klimanz varsa ve bunu snmak amacyla da kullanyorsanz, klimanzn filtrelerini deitirin.

Kurumu ve dökülmü aaç yapraklarnn bol olduu alanlarda yürüyü ve piknik yapmayn.

Sokaa çktnzda güne gözlüü ve maske kullann.

Aracnzda filtre kullanmay ve bunu periyodik deitirmeyi ihmal etmeyin.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarna kar korunun.

Sosyal mesafeye dikkat edin ve hasta kiilerden uzak durun.

Kapal alanlardan mümkün olduunca kaçnn.

Eve girdiinizde giysilerinizi mutlaka deitirin, ardndan mutlaka du aln.

Sigara tüketmeyin, sigaral ortamlardan da uzak durun.

Tedaviyle kontrol altna alnabiliyor

Kulak Burun Boaz Uzman Dr. Betül ahin günümüzde alerjik nezle ve astm gibi alerjik hastalklarn antihistaminik tabletler ve burun spreyleriyle kontrol altna alnabildiini vurgulayarak sözlerine öyle devam ediyor: Youn alerji tiplerinde gerektiinde azdan veya soluma yoluyla alnan kortizon ilaçlar da tedaviye eklenebiliyor. A tedavileri de çok youn yaanan ve etkeni saptanm alerjilerde etkili bir tedavi seçeneini oluturuyor.

Ana Sayfaya Git