Özgül Öğrenme Bozukluğu çocuğunuzu ömür boyu etkileyebilir

Dr. Murat Eyüboğlu: "Belirtiler varsa çocuk ve ergen psikiyatristine başvurulmalı"

Haberler 11.07.2018 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Murat Eyübolu, Özgül Örenme Bozukluu hakknda açklamada bulunarak, Belirtiler varsa çocuk ve ergen psikiyatristine bavurulmal dedi.

Özgül Örenme Bozukluunun erkeklerde daha fazla görüldüünü kaydeden Dr. Murat Eyübolu, tannn genellikle okula balandktan sonra konulduunu kaydetti. Bozukluun görüldüü örencilerin yaadklar zorluklara dikkat çeken Dr. Eyübolu, Özgül Örenme Bozukluu normal zekaya sahip ve standart bir eitim ve öretim alan çocuklarda; okuma, yazma veya matematik alanlarnn biri veya birkaçnda beklenen becerinin önemli derecede altnda baar göstermesiyle karakterize klinik bir durumdur. Toplumda 100 çocuktan yaklak 3-5inde görülen bu bozukluk, erkeklerde kzlara göre daha fazla görülmektedir. Özgül Örenme Bozukluu olan çocuklar okuma alannda (disleksi), yazma alannda (disgrafi) veya matematik alannda (diskalkuli) zorluk yaayabilirler. Genellikle birkaç alanda ayn anda zorluk yaanmaktadr. Bu çocuklarda okula balamadan baz semptomlar olabilmesine ramen tan genellikle okula baladktan sonra konur eklinde konutu.

Belirtiler varsa çocuk ve ergen psikiyatristine bavurulmal

Özgül Örenme Bozukluunun belirtilerini açklayan Dr. Eyübolu, Genellikle Özgül Örenme Bozukluu olan çocuklar; okuma ve yazmay yatlarna göre geç örenir, yava okur, harfleri kartrr, okumaya isteksizdir, ters yazabilir, okurken harf atlayabilir, heceleri birletirmekte zorlanr, çarpm tablosunu veya temel matematik becerilerini örenmede zorlanrlar. Okul öncesi dönemde ise bu çocuklar kelimeleri yanl söyleme, düme ilikleme ve makas kullanma gibi ince motor becerilerde zorluk, ayakkablarn ters giyme, sa-sol kartrma, renkleri ve saylar örenmede güçlük ve kelime daarcnn yetersizlik gibi belirtilerle kendisini gösterebilir. Aileler eer çocuklarnda yukarda belirtilen belirtilerin varlndan üpheleniyor ve en az 6 aydr belirtiler devam ediyorsa, mutlaka bir çocuk ve ergen psikiyatristine bavurmaldr. Özgül Örenme Bozukluu tans ayrntl öykü ve uygulanacak psikometrik testlerden sonra konur. Ayrca bu çocuklarda bata dikkat eksiklii ve hiperaktivite bozukluu olmak üzere dier psikiyatrik bozukluklar da görülebileceinden ayrntl klinik deerlendirme önemli ve gereklidir ifadelerini kulland.

Baarszlklar nedeniyle çocuklarnz suçlamayn

Erken tan ve tedavinin önemine deinen Dr. Eyübolu, Tan almayan çocuklarda akademik baarda dümenin yannda özgüvende azalma, arkada ve aile ilikilerinde zorluk gibi sorunlar ortaya çkabilmektedir. Erken tan ve tedavi oldukça önemlidir. Günümüzde en etkin tedavi yöntemi alannda uzmanlam eitmenler tarafndan verilen özel eitim ve varsa elik eden dier psikiyatrik bozukluklarn tedavisidir. Tedavinin süresi çocuklarn bireysel özelliklerine göre deiebilmektedir. Fakat unutulmamaldr ki eitsel tedavi sonuçlar uzun dönemde alnabilen ve sabr gerektiren bir tedavidir. Bu nedenle ailelerin Özgül Örenme Bozukluu olan çocuklarn baarszlklar nedeniyle suçlamamalar oldukça önemlidir. Bu durumun onlarn suçu olmad anlatlmal, çocuklarn güçlü ve olumlu yönlerinin desteklenmesi gerekmektedir diye konutu.

Ana Sayfaya Git