Öz'ün alanı değil, konuşmasın

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, " Beslenme konusunda uzman olan diyetisyenlere kulak vermek gerekiyor. Kahvaltı Dr. Mehmet Öz'ün alanı değil, konuşmamalı. Dr. Öz, uzmanlığını kullanarak sağlığa ve tedaviye katkı sağlayabilir" dedi.

Haberler 20.01.2020 - 11:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyetetik Uzman Prof. Dr. Funda Elmacolu, Dr. Mehmet Özün, kahvalt yasaklansn çkna yönelik açklama yapt. nsanlar beslenme konusunda korkutmamak gerektiini vurgulayan Prof. Dr. Elmacolu, kahvaltnn bilisel ve fiziksel geliimi desteklediini söyleyerek, günün en önemli öünü olduunu da vurgulad.

KAHVALTI ÖZÜN UZMANLI ALANI DEL

Prof. Dr. Mehmet Özün ABDde iyi bir kalp-damar cerrah olduunun altn çizen Prof. Dr. Elmacolu, Kahvalt Dr. Mehmet Özün alan deil, bilmedii bu konuda konumamal. Dr. Öz, hekimliini kullanarak sala ve tedaviye katk salayabilir. Ancak uzmanlk alan dna çkarak diyete ve alternatif tbba yöneldi. Bunun üzerine Amerikan halkn yanl bilgilendirdii ve Amerikan toplumunun saln tehlikeye soktuu için yargland ve yüklü miktarda tazminat ödedi. Colombia Üniversitesindeki iine son verildi. Bunlar hatrlatmak gerekir diye konutu.

DYETSYENLERE KULAK VERN

Toplumumuzun, gda ve beslenme ile ilgili bu tür açklamalara her zaman sorgulayc ve dikkatli yaklamas konusunda uyarlarda bulunan Prof. Dr. Elmacolu, Beslenmedeki aldatmacalarn farkna varmalyz. Artk insanlar gda korkusu ile rahatsz etmemeliyiz. Beslenmeye yönelik bilgileri lütfen diyetisyenlerden aln. Türkiye, gda kaynaklar konusunda oldukça zengin. Ülkemizin, sütüne, meyvesine, sebzesine, topranda yetienlere kötülük etmeyelim dedi.

çOCUKLAR MUTLAKA KAHVALTI YAPMALIDIR

Kahvaltnn günün en önemli öünü olduunu aktaran Prof. Dr. Elmacolu, 10-12 saatlik açlktan sonra vücudun enerji almasn salayan ilk öün kahvaltdr. Kahvalt yapmamak fiziksel ve zihinsel olarak salmz olumsuz etkiler. Özellikle çocuklarn mutlaka kahvalt yapmas gerekiyor. Vücudumuzun günlük almas gereken enerji ve besin öelerini uzun aralklarla bir ile iki öünde tüketmek protein dokularnn azalmasna, ya dokusunun ise artmasna neden olur diye konutu.

BEYNE ENERJ SALAR

Sabah uyanan birey, kahvalt öncesi aç olduu için kandaki glikoz düzeyinin en düük seviyede olduunu söyleyen Prof. Dr. Funda Elmacolu, Beyin enerji ihtiyacn glikozdan salar; çünkü enerji için bir tek glikozu kullanr. Kan ekerinin dümesi durumunda beyin yeterli enerjiyi salayamaz. Kahvalt, kan ekeri olarak bilinen glikozu salamak için önemli bir kaynaktr ve beyine bu yolla enerji salan ksacas beyinin süper benzini glikozdur. Kan ekerinin yeterli düzeyde olmas sadece beynin çalmasn deil ruhsal ve bilisel geliimi de destekler dedi.

AKADEMK BAARIYI ARTIRIYOR

Salkl bir kahvaltnn özellikle çocuklarda akademik baary artrdn vurgulayan Prof. Dr. Elmacolu, yaratclk, matematik ve çözüm gerektiren bir çok konuda da çocuklarn ve gençlerin performansn yükselttiini kantlandn belirtti.

KAHVALTIDA NELER OLMALI?

Kahvaltnn yumurta, peynir çeitleri gibi protein arlkl olmas gerektiini söyleyen Prof. Dr. Elmacolu, Türk toplumunun kahvaltsna geleneksel olarak çayn elik ettiini biliyoruz; ama içilen çayn açk olmasn ve katlan ekerin de en aza indirilmesi gerekiyor. Bal, reçel, marmelat, snrl tüketilmelidir. Pekmez, antioksidan kaynadr mutlaka yenilmelidir. Açma, börek, poaça, kek gibi hamur ilerinden uzak durup, 1-2 dilim tam tahll ekmek yemeliyiz. Tere, roka gibi mevsim sebzelerini kahvaltda bulunduralm diye konutu.

GEREKSZ YA TÜKETMNDEN KAçININ

Kahvaltda gereinden fazla ya tüketiminin, imanlk, tip 2 diyabet, hipertansiyon, kroner kalp hastalklar ve baz kanserlerin oluma riskini artrdn söyleyen Prof. Dr. Elmacolu, kahvaltda gereksiz ya tüketiminden uzak durulmas uyarsnda bulundu.

çORBA GELENEMZ HATIRLAYALIM

Prof. Dr. Funda Elmacolu, Anadoluda en eski geleneklerimizden olan sabah çorba içme alkanlmz unutmayalm. Hem pratik hem besleyici hem de ruhumuza iyi gelir, motivasyonumuzu artrr. Yiyecek ve içeceklerin çou birden fazla besin ögesi içerir ama hiçbiri hepsini tek bana yeterli olmaz, o yüzden beslenmede çeitlilik gereklidir eklinde konutu.

MEYVE VE SEBZEY HMAL ETMEYN

Vücuttaki zararl maddelerin atlmasnda en önemli detox kaynann sebze ve meyveler olduunu belirten Prof. Dr. Elmacolu, Meyveleri her gün abartmadan ama mutlaka 2-3 porsiyon tüketmeliyiz. Eer yeteri miktarda tüketmiyorsak, immün sistem problemleri, alzheimer, katarakt ve yaa bal vücut fonksiyonlarnda azalma görülebilir. Kahvaltda mevsimine göre meyve ve sebze tüketmeliyiz. çocuk ve gençler kahvalt yaparken özellikle süt tüketimini unutmamald zira hayat boyu kemik younluunun en önemli garantisi süt ve süt ürünleridir. Ayrca, sebze ve tam tahll ekmek çeitleri de salkl kahvaltnn en önemli ögeleridir. Yeterli ve dengeli bir kahvalt ile güne canl balayabilirsiniz. verimini yükseltebilirsiniz; salkl düünmeyi artrabilir, salkl yaayabilirsiniz. dedi.

Ana Sayfaya Git