Paketli gıdalarda 'mikroplastik' tehlikesi

Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, pandemi sürecinde dışarıdan yemek siparişlerinde, hijyenik olduğu düşüncesiyle gıdaların konulduğu tek kullanımlık plastik ambalajlarla binlerce mikroplastiğin vücuda alındığını belirtti.

Haberler 05.01.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaplan çalmalara göre, sahil kumunda, deniz ürünlerinde, sofra tuzunda, karton bardaklarda, biberonda ve son olarak plasentada dahi bulunan, boyutlar milimetrenin binde birine kadar küçülebilen mikroplastiklerin ambalajl gdalarda da bulunduu bildirildi. Pandemi döneminde dardan yemek siparilerinde hijyenik olduu düüncesiyle gdalarn konulduu tek kullanmlk plastik ambalajlar yoluyla da vücuda ciddi miktarda mikroplastik alndna dikkat çeken Doç. Dr. Sedat Gündodu, Ambalajl gdalarn tek problemi bunlar ambalajlanrken içine karan mikroplastikler deil. Örnein eve aldmz bir makarna ya da bakliyat paketini açtmz zaman makasla da açsak elle de yrtsak her türlü yöntemde binlerce mikroplastik o gdann içine bulayor. Bu mikroplastikleri ayklamamz neredeyse imkansz ve bunlar da bizim vücudumuza karyor dedi.

GIDA VE NEFES YOLUYLA VÜCUDA GRYOR

Mikroplastiklerin marketteki ambalajlardan evdeki halya kadar çok çeitli yollarla vücuda alnabildiini belirten Doç. Dr. Gündodu, öyle konutu:

Marketlerde et ve dier açk gda reyonlarnda kullanlan plastik kapakl paketlerde de binlerce mikroplastiin bulunduu ve bu plastiklerin de içine konulan sv ya da yourt, peynir gibi benzeri gdalara yaptn aratrmalar ortaya koymu. Hatta evde kullandmz eyalarn büyük çounluu artk plastikten yaplyor. Hallar buna bir örnek. Eer ki evde çocuk varsa çok hareketli bir ortam söz konusuysa bu halda bulunan mikroplastikler, koparak iç ortam havasna bulap, oradan nefes yoluyla ya da yemek yerken tabamzn üzerine konarak, vücudumuza girebiliyor. Eer ki boyutlar 5 mikrometreden küçükse bunlar bizim barsaklarmzdan dolam sistemimize karp gidebildii son noktaya kadar gidebiliyor. Hamilelerde de bu plastikler plasentaya kadar ulaabiliyor. çünkü buradaki bariyerler bu boyuttaki mikroplastiklerin engellenmesinde yeterli olmuyor. lerleyen dönemde zeka gerilii, otizm, hiperaktivite, disleksi gibi hastalklara neden olabileceine dair çeitli raporlar söz konusu. Büyüme ve hormonal bozuklua da neden olabiliyor.

TEK KULLANIMLIK PLASTKLER YASAKLANMALI

Toplumun plastiklerden kaynakl tehlikeden uzaklaabilmesi için yaplmas gerekenleri sralayan Doç. Dr. Gündodu, Mümkün olduunca plastikle ambalajlanm ürünlerden uzak durmakta fayda var. Tabi bu yetmiyor. Avrupa önümüzdeki yldan itibaren tek kullanmlk birçok plastiin üretimini ve tüketimini yasaklad. Bizim de plastik poette yaptmz vergilendirmeye ve depozito sistemine benzer ekilde tek kullanmlk bütün plastikleri derhal yasaklamamz gerekiyor. Marketlerin de buna elverili ekilde sat yapmas lazm. Önümüzdeki yldan itibaren zaten açkta satlan ürünler için plastik ambalajn yannda kat ve alternatif ambalajlarla satlmasna dair de bir yasal düzenleme yapld. Marketlerin ürünlerini paketleyip satmak yerine insanlarn kendi götürecekleri çok kullanmlk kaplara doldurabilmelerine imkan tanmalar gerekir. Alternatif paketleme ürünlerine imkan salanmaldr. Yani plastiin her türlüsünün hayatmzdan çkarlmasnn gelecek nesiller, salk ve iklim açsndan faydal olduunu düünüyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git