"Pandemi hemoroid hasta sayısını artırdı"

Türkiye’de Covid-19 salgınının etkisiyle uzaktan çalışma modelinin yaygınlaşmasının hemoroid rahatsızlığında artışa neden olduğu belirtiliyor. Op. Dr. Cengiz Aşcı, “Uzun süre boyunca pozisyon değiştirmeden ayakta duran ya da oturan kişiler risk altında. Hareket etmeden saatlerce çalışmak hemoroid rahatsızlığına yakalanma olasılığını arttırıyor.” dedi.

Haberler 03.11.2020 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede 45-65 ya aralndaki her 2 kiiden birinde olduu tahmin edilen hemoroid (basur) hastalyla ilgili uzmanlar, pandemiyle birlikte yaanan arta dikkat çekiyor. yerlerinde uzun süre masa banda çalanlarda daha sk görülen hemoroid rahatszlnn evden çalmann yaygnlat bu dönemde katland belirtiliyor. Evlerde, ofislere göre çok daha hareketsiz kalndnn alt çizilirken, Genel Cerrahi Uzman Op. Dr. Cengiz Ac, hemoroid rahatszlndan korunma yollar ve tedavi yöntemi hakknda açklamalarda bulundu.

EVDE HAREKETSZ KALMAK HEMOROD TETKLYOR

Hemoroid rahatszlnn rektum ve anüsün en alt ksmnda, anal kanaln sonunda bulunan genilemi damarlardan kaynaklandn belirten Op. Dr. Cengiz Ac, Pandemi ile birlikte evden çalma modeline geçilmesiyle hemoroid rahatszlna dair ikayetler daha fazla görülmeye baland. çok uzun süre pozisyon deitirmeden ayakta duran ya da oturan kiiler risk altnda. Hareket etmeden saatlerce çalmak hemoroid rahatszlna yakalanma olasln arttryor. dedi.

YANLI BLGLER HASTALIIN SEYRN OLUMSUZ ETKLYOR

Hemoroidin zaman içerisinde kendiliinden geçebilecek bir hastalk olmadnn altn çizen Op. Dr. Ac, Mutlaka tedavi edilmesi gerektiini kaydederek, Kulaktan dolma bilgilerle tedavi uygulamaya çallmas son derece yanl. çünkü hastaln hangi evresinde olduunuzu kendi imkanlarnzla bilmeniz mümkün deil. çeride bulunan bir hemoroidin darda bulunan bir hemoroide göre farkl tedavi yöntemleri bulunuyor. Birçok internet sitesinden elde edilen bilgiler ya da kulaktan dolma yöntemlerle hastala müdahalede bulunmaya çallrsa, bu durum sadece kiinin tedavi sürecinin uzamasna hatta hastalnda kötülemesine neden olacaktr. Anüs bölgesindeki her rahatszln hemoroid olmadn, hemoroid tansnn ancak bir uzmann muayenesiyle ayrt edilebileceini unutmamak gerekir. eklinde konutu.

HASTALIIN TEDAVSNDEN UTANILMAMALI

Hemoroidin ilk döneminde erken tehis edilmesi halinde çok rahat bir ekilde tedavi edilebildiini söyleyen Op. Dr. Ac, nsanlar tarafndan utanlan bir rahatszlk olduu için doktora en son aamada bavuruluyor. Halbuki ilerlemi bir hemoroidin tedavisi çok daha sancl olabiliyor. Özellikle kadnlar, hemoroid muayenesinden fazlasyla çekindikleri için daha ar bir biçimde geçiriyor. Bu hastaln tedavisinde utanlacak ya da çekinilecek herhangi bir ey bulunmuyor, muayeneden utanlmamal. Koronavirüs salgn nedeniyle fiziki olarak kliniklere gelmekten çekinen hastalar ise climed.com.tr üzerinden destek talebinde bulunabilir diye konutu.

HEMOROID 2 EKILDE MUAYENE EDLR

Hemoroid hastalnn birden fazla muayene yöntemi olduunu kaydeden Op. Dr. Ac, aamalar öyle sralad: Birinci aamada yaplan muayenede doktor, öncelikle anüsün d ksmnda oluan ilikler var m diye incelemelerde bulunur. kinci aamada ise Anüs içerisinde herhangi bir sorun olup olmad, anoskop ad verilen optik bir cihaz yardmyla incelenir. Yaplan muayeneler sonucunda kiinin hangi evrede olduu tespit edildikten sonra tedavi planlanr. Hastaln hangi evrede olduu, iç d hemoroid mi olduuna göre farkl tedavi seçenekleri söz konusudur. çok erken aamalarda ilaç diyet gibi basit yöntemlerle çözüm üretebilirken daha ileri evrelerde giriimsel ilemler gerekir.

HEMOROIDIN TEDAVSNDE AMELYATSIZ YÖNTEMLERN BAARI ORANI GDEREK ARTIYOR

Geleneksel cerrahi yöntemleriyle yaplan tedavilerde uzun istirahat ve iyileme süreçleri nedeniyle hem hekimlerin hem de hastalarn alternatif yöntemlere yöneldiini söyleyen Op. Dr. Ac, Ameliyatsz ya da minimal invaziv dediimiz bu yöntemler infrared (kzlötesi) koagülasyon , RBL (bandligasyon ) ve neolazer teknikleridir. Her 3 tedavide de hastalar ksa sürede normal hayatna dönüyor. Öte yandan hastaln nüksetme olasl da geleneksel yöntemlerle uygulanan tedavilerle ayn oranlara sahip. Hemoroid hastalna kar ameliyatsz alternatif tedavi yöntemlerinin baars her geçen gün artyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git