Pandemi kanserli çocukların tedavisini aksatmasın

Bir yıldan bu yana, günlük yaşam alışkanlıklarımızı, çalışma şeklimizi ve sosyal ilişkilerimizi temelinden değiştiren Covid-19 virüsünün üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Aşı çalışmalarıyla pandemiye karşı önemli bir kazanım elde edilse de, hala özellikle riskli gruplar için tedbiri elden bırakmamak en önemli korunma yöntemi. Özellikle kanser tedavisi gören çocukların zayıf bağışıklık sistemleri nedeniyle virüse karşı daha savunmasız olabildiklerine dikkat çeken Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Funda Çorapcıoğlu, “Kanser tedavisinin aksamaması için sadece bu minik kahramanların değil, onlara bakım veren aile bireylerinin de kendilerini korumaları gerekiyor. Bu nedenle evde, hastanede ve her yerde maske takmayı ihmal etmemeliler” diyor.

Haberler 12.02.2021 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son bir ylda tüm dünyann yeni normali, maske, mesafe ve hijyen üçlüsünün üzerine ekillendi. Bu 3 önemli madde özellikle kanser tedavisi gören çocuklar için çok tandk. Kanser hastas çocuklarn kemoterapi tedavisine baland ilk andan itibaren maskeli yaama geçtiini anlatan Prof. Dr. Funda çorapcolu, Bizim maskeli kahramanlar dediimiz bu kendileri minik, mücadeleleri dev olan çocuklarmz akranlarna ve kalabala mesafe koymann yan sra temizlik kurallarn zaten uyguluyorlar diyor. Alama sayesinde Covid-19 endiesinde azalma beklentisi olsa da, kanserli çocuklarn bu virüsle karlamalar hala büyük bir tehdit. Kemoterapi tedavisinin çocuklarda kan deerlerini düürdüünü ve baklk sistemini zayflattn belirten Prof. Dr. Funda çorapcolu, öyle devam ediyor: çocuklarn Covid-19 enfeksiyonunu daha rahat atlatt biliniyor. Ancak yine de bu virüs nedeniyle youn bakmda tedavi edilen çocuklar da oldu. Bu durum kanser tedavisi gören çocuklar için daha büyük risk. Zayf baklk sistemleri nedeniyle kanser tedavisi gören çocuklarn Covid-19 enfeksiyonunu daha ar geçirme riski de çok yüksek olabilir diye konuuyor.

COVD-19DAN KORUYAN 6 KRTK KURAL!

Covid-19 virüsünün bulamas halinde onkolojik tedaviye de ara veriliyor. Bu da tedavide önemli bir aksamaya neden oluyor. Sadece çocuun deil ona bakm veren yaknlarnn da bu enfeksiyon riskinden kendilerini korumalar gerektiini ifade eden Prof. Dr. Funda çorapcolu, Hasta yaknlarnda Covid-19 testi pozitif çkarsa çocuk da hemen izlemeye alnyor. Test yaplyor ve klinik bulgular takip ediliyor. Bu süreç de tedavide en az 15 günlük aksama anlamna geliyor. Bundan dolay ailede her bireyin dikkatli olmasn istiyoruz diye konuuyor. A uygulamasnn balamasna karn, kemoterapi alan çocuklarda tedavi sürerken veya bitiminden sonraki ilk 3 ayda canl alarn çocuklar için faydadan çok zarar getirdiini ifade eden çocuk Onkolojisi Uzman Prof. Dr. Funda çorapcolu, pandemi döneminde uyulmas gereken kurallar öyle özetliyor:

Maske kullanmn asla aksatmayn. Hastanede ve evde çocuunuz da siz de maske takn.

çocuunuzun sal için onu her türlü temastan koruyun. Arkadalar dahil hiçbir ziyaretçiyi evinize kabul etmeyin.

Darya çkan ve çalan aile bireyleri eve geldiklerinde mutlaka kyafetlerini deitirmeli, banyo yapmal, dezenfektanla ellerini temizlemeli. Tedavisi devam eden çocuunuzla görümesi gerektiinde maskeli ve mesafeye dikkat ederek konumaya özen göstermeli.

Doktorunuzun kemoterapi sürecinde önerdii tüm bakm ve temizlik ilemlerini aksatmadan yapn. çocuunuzun az salna ve hijyenine önem verin.

Kemoterapi tedavisi srasnda doktorunuzun önerdii beslenme tarzn düzenli bir ekilde uygulayn. Baklk sistemini güçlendiren ilaç, vitamin ya da bitkisel ürünleri doktorunuza sormadan asla kullanmayn.

çocuunuzun salna dair en ufak yaknmay ya da ikayeti önemseyerek hemen doktorunuza ulan.

Ana Sayfaya Git