Pandemi stresi tatlıya ilgiyi arttırdı

COVID-19 salgını ve karantina süreci bireylerin duygu durumlarında ve fiziksel aktivitelerinde bazı değişimlere sebep oldu. Yoğun stres dönemlerinde bireylerin içinde bulunduğu koşullar ve ruh durumunun beslenme davranışlarını da etkilediğini söyleyen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Kişi duygusal boşluğu, kaygıyı, stresi yemekle kapatmaya çalışır ve sonrasında yaşadığı pişmanlıkla daha stresli olabilir ve yine bu stresi kontrol altına almak için yemek yeme gibi keyif veren etkinliklere yönelebilir” açıklamasında bulundu.

Haberler 26.01.2022 - 01:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Stres, kayg ve belirsizlik nedeniyle yaanlan olumsuz duygu durumu bireylerin yemek yeme alkanln kalc veya geçici olarak deitiriyor. Pandemi döneminde birçok kiinin ihtiyac olmasa da alveri yapp kilo almasnn tesadüf olmadn söyleyen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, Beyinde salglanan dopamin ve serotonin gibi ödül, mutluluk ve haz ile ilikili hormonlar, besin tercihimizi belirliyor. Karbonhidrattan zengin besinler mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin artna sebep olduundan stresli veya kaygl hissettiimizde kendimizi iyi hissetmemizi salyor. Dolasyla içerisinde bulunduumuz olumsuz duygunun azalmas ve iyilik halinin artmas için kolay ulaabildiimiz, lezzetli yemeklere veya alverie yöneliyoruz dedi.

BESLENME ALIKANLIINI DETRYOR

Baz anksiyete, öfke, depresyon gibi duygu durumlarnn itahta azalmaya veya artmaya sebep olabildiinin altn çizen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, Yaplan aratrmalara göre üzgün ve kaygl duygu durumundaki kiilerin mutluluk haline kyasla daha kalorili ve daha fazla miktarda besinleri tercih ettii görülüyor. Pandemi gibi büyük stresli olaylarda keyif alabileceimiz, kendimizi iyi hissedebileceimiz eylere yönelmek normal bir durum. Özellikle karantinada keyif alacamz aktiviteler kstl olduu için her bireyin kolayca yöneldii ey güzel, tatl eyler yemek ve lezzetli görünen, farkl yemekler denemek oldu eklinde konutu.

Y HSSETMEK çN ARAYI çERSNDEYZ

Youn stres altndaki bir kiinin iyi hissetmek ve hzl bir ekilde rahatlamak için kolay ulalabilir olan paketli gdalar, karbonhidrattan zengin besinler, ekerli yiyecekler ve içeceklere yöneldiini hatrlatan Dokuzlu, Özellikle bu yiyeceklerin bamllk yaptn göz önüne aldmzda, iyi hissetmek için sürekli bir aray içinde oluyoruz. Bunun yan sra, bu süreçte satn alnan paketli gdalarn bile ne kadar uzun süreli yenebildii, bizi ne kadar oyalad önem kazand. Örnein küçük bir çikolata yerine kocaman bir paket attrmalk daha uzun süreli yenebildii ve görsel olarak daha çok doyum hissettirdii için daha çok tercih ediliyor. çikolata, ekerli yiyecekler gibi besinlerin bamllk yaptn biliyoruz. Bu da iyi hissetmek için sürekli bir aray içinde olma döngümüze sebep oluyor dedi.

Ana Sayfaya Git