Pandemi süreci migren hastalarını da vurdu

Pandemi döneminde, evde uzun süre kapalı kalma ve hasta olma korkusu, migren hastalarını da zorladı. Sürekli devam eden kaygı, depresyon, kötü beslenme, düzensiz uyku gibi etkenlerin migreni tetiklediğini belirten Nöroloji uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz, pandemi döneminde migren hastalarının ataklarının sıklaştığını ve bu nedenle başvuruların arttığını belirtti.

Haberler 21.08.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Migrenin anksiyete ve depresyon ile yakn ilikili olduunun altn çizen Dr.Ör.Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz, sözlerine öyle devam etti:

Pandemi dönemindeki , sürekli devam eden kayg, endie hali, sonunda depresyonu getiriyor. Kii bu dönemde, keyifsizlik, isteksizlik ve moralsizliin olduu bir sürece giriyor. Bu durumda migren ba arlarnn sklk ve iddetinde artma, günlük hayatn, ayn zamanda okul veya i yaamnn kalitesinde düüklükle sonuçlanyor. Ancak maalesef migren hastalarnn yüzde beinden az, arlarn tedavisi ile ilgili bir uzmana bavuruyor.

BU DÖNEMDE UYKU DÜZEN BOZULDU

Migrenin uyku ile de çok sk bir ilikisi olduunu belirten Nöroloji uzman Dr.Ör.Ü.Halide Rengin Bilgen Akdeniz, Migren hastalarnn uyku ritminin deimemesi çok önemli. Pandemi dönemi evde kalanlarn veya evden çalanlarn bir çounun uyku düzeni ne yazk ki bozuldu. Oysa uykunun yetersiz olmas, fazla uyku, kiinin rutin uyku saatlerinin deiiklik göstermesi gibi her türlü uyku düzensizlii, migreni tetikleyebiliyor dedi.

BAZI YYECEKLER MGREN ATAKLARINA DAVETYE çIKARIYOR

Migren ve beslenme ilikisinden bahseden Dr.Ör.Ü.Halide Rengin Bilgen Akdeniz unlar söyledi:

Migreni tetikleyen yiyecekler de var. lenmi gdalar (salam, sosis gibi), çikolata, ar kafein tüketimi, baz alkollü içecekler, kzartma türü yiyecekler, baz peynir türleri gibi pek çok gda migreni tetikleyebiliyor. Ayn zamanda aspartam gibi yapay tatlandrclar, tiramin içerii yüksek gdalar, monosodyum glutamat katk maddesi içeren gdalar da, migren mekanizmasn oluturan damarlarda önce vazokonstrüksiyon dediimiz daralma ve ardndan gelen genilemeyi aktive ederek, migren atann ortaya çkmasna neden oluyorlar. Yiyeceklerin yannda kilo artnn da migren üzerine etkili olduu deiik çalmalarda gösterilmi. Pandemi döneminde birçok kiide kilo art olduunu gördük. Obez hastalarda migrenin, kronik forma, yani ayda 15 ve daha fazla atak sklnn görüldüü forma, dönüme riski 5 kat daha yüksektir. Ayn zamanda insülin direnci olan hastalarda da yine migren atak sklnn ve iddetinin artt gözlenmitir.

MGRENN BA DÜMANLARINDAN BR HAREKETSZ YAAM

Hareketsiz yaamn da migreni olumsuz etkilediini ifade eden Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nöroloji uzman Dr Ör. Ü.Halide Rengin Bilgen Akdeniz, Pandemi süresince herkese evde kaln çarsnda bulunduk. Tabi ki hareketsizlik, pek çok hastalkta olduu gibi, migreni de olumsuz etkiledi. Biz migren hastalarna ilaç tedavisi yannda , özellikle açk havada yürüyü, egzersiz öneririz. Ancak bu dönemde hastalar, bu egzersizleri yapamad. Sosyal mesafeyi korumak, maske takmak gibi önlemleri alarak, açk havada yürüyü yaplmasn öneriyoruz. Migren hastalarnda, fotofobi dediimiz k duyarll önemli . Parlak klar ve güne ataklar tetikleyebileceinden, güne nlarnn dik olduu saatlerde yürümemeleri, yürüyü esnasnda kendilerini geni bir apka, güne gözlüü ile korumalar önemlidedi.

Ana Sayfaya Git