Pandemi sürecinde çok daha önemli!

Ülkemizde yaklaşık her 10 çocuktan 4’ünde görülen demir eksikliği anemisi gittikçe yaygınlaşan önemli bir sorun. Vücutta oksijenin taşınmasından büyümeye yardımcı olmasına ve hastalıklardan korunmaya dek vazgeçilmez bir rolü olan demir besinlerle yeterince alınmadığında ve vücutta yetersiz kaldığında demir eksikliği anemisi gelişiyor.

Haberler 11.08.2020 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Eda Sünnetçi Anemi gelitiinde çocukta çarpntdan itahszlk, halsizlik, ba dönmesi ve az içinde yaralara dek birçok bulgu ortaya çkabilir; sk enfeksiyon geçirme, dikkatini toplayamama ve anlama güçlüü yaayabilir diyor. Pandemi döneminde çocuklarn bakln desteklemek adna demirin özellikle önem tadn vurgulayan çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Eda Sünnetçi, çocuklarda demir eksikliine kar 7 etkili öneride bulundu; önemli mesajlar verdi.

DEMRDEN ZENGN BESLEYN

C vitamini içeren içecek ve yiyecekler demir emilimini artryor. Ayrca krmz et çeitleri, karacier, yumurta sars, beyaz et ve kuru baklagiller gibi demirden zengin besinleri tüketmesine özen gösterin. çocuklarda bu gdalarn uygun porsiyonlar halinde her birinin haftada en az dört-be kez tüketilmesi demirden yeterli beslenmeyi salyor.

GÜNLÜK SÜT TÜKETMN KISITLAYIN

Günlük inek sütü tketiminin iki su barda ile snrlandrlmas gerekiyor. Prematüre ve düük doum arlkl bebekler, 1 yandan önce inek sütü balanan ve günlük süt tüketimi 500 mlden fazla olanlar, demirden zengin gdalarla yeterince beslenemeyenler, kronik hastal olan çocuklar, vejetaryen beslenenler, zayflama diyetleri yapanlar, yeme bozukluklar olan çocuklar demir eksiklii açsndan risk altnda bulunuyor.

DEMR ÖLçÜMLERN YAPTIRIN

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Eda Sünnetçi Pandemi döneminde çocuklarn bakln desteklemek adna demir çok daha önem tamaktadr. Baklk sisteminin iyi çalabilmesi, vucudun mikro ve makrobesin öelerinin dengeli alnmasyla yakndan ilikilidir. Demir en önemli mikrobesin öelerinden biridir; eksikliini gösteren bulgular var ise, hzl büyüme dönemlerinde tetkik yaplarak düük ise mutlaka tedaviedilmelidir diyor.

ANNE SÜTÜ LE BESLEYN

çocukluk döneminde demir eksiklii geliimini önlemek için mutlaka bebeinizi anne sütü ile beslemeye özen gösterin. Doumdan sonra ilk alt ay sadece anne sütü ile besleyin. Alt aydan sonra, anne sütünün yannda, demirden zengin içerikli ek gdalarla beslemeye balayn. Bebeiniz anne sütü alamyorsa ek gdann yannda demirden zengin formüla mama ile besleyebilirsiniz.

BEBEKLK DÖNEMNDE DEMR DAMLASINI HMAL ETMEYN

Bebeklik döneminde demir damlalarn mutlaka düzenli verin. Zamannda doan bebeklere 4 aydan sonra,prematüre bebeklere2 aydan sonra demir içeren damlalar balanarak, 1 yana kadar demir damlas takviyesine devam edilmesi gerekiyor.

DEMR LAçLARINI AKSATMAYIN

Demir eksiklii anemisi tans labaratuar testler ile konuyor ve tedavisinde azdan damla veya urup eklinde demir içeren ilaçlar veriliyor. Demir ilaçlarnn düzenli ve yeterli süreyle kullanlmas çok önemli. Bu nedenle demir ilaçlarn aksatmamaya özen gösterin.

BU BESNLER BR ARADA VERMEYN

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Eda SünnetçiYeil yaprakl sebzelerde bulunan demirin yaps nedeniyle emilimi azdr ve kalsiyum içeren besinler ile birlikte alnmas halinde demir emilimi azalr. Bu nedenle bir arada tükettirmeyin. Yine; süt ve süt ürünleri de demirin emilimini azalttndan pekmez ve yumurta ile ayn anda süt içirmeyin. Aralarnda bir saat olmasna dikkat edin. Yumurtann C vitamininden zengin yeilliklerle verilmesi demir orann artryor diyor.

Ana Sayfaya Git