Pandemi sürecinde gribal enfeksiyon oranları düştü

Son 10 aydır Türkiye'yi de etkisi altına alan Covid-19 salgınına karşı uygulanan kısıtlama ve sosyal mesafe kuralları, her yıl kış mevsiminde şikayetlerin başını çeken gribal enfeksiyon oranlarının düşüşüne neden olduğu gözlendi.

Haberler 20.01.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Göüs Hastalklar Bölümü Öretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman enyiit, son günlerde Türkiye gündeminde olan Sinovac asnn güvenirlilik durumu, mevsimsel hastalklar olarak adlandrlan gribal enfeksiyon ikayetleri ve Covid-19 tedavisinde önerilen ilaçlarn kullanm durumlar hakknda açklamalarda bulundu.

enyiit Bilindii üzere sayn Cumhurbakan, Salk Bakan, Bilim Kurulu üyeleri ve bende dahil olmak üzere birçok salk görevlileri çinden gelen adan yaptrdk. Eer bir a yüzde 100 civarnda hastalklardan koruyorsa mutlaka o ann yaplmas lazm. ahsen sras gelenlerin bu Sinovac alarn yaptrmalarn tavsiye ediyorum. ifadelerini kulland.

GRBAL ENFEKSYON LE COVD-19UN BELRTLER AYNI

Covid-19 ile ayn belirtileri tayan gribal enfeksiyonlarn bu ylki kstlama uygulamalarndan dolay fazla görülemediine dikkati çeken enyiit, K dönemindeyiz. Deiik gribal enfeksiyonlarda karmza gelebilir. Dier yllarda olduu gibi gribal enfeksiyonlar görmememizin bir sebebi var. nsanlar dar çkamad ve kapal ortamlarda çok fazla bulunmad için grip ve nezle bu sene daha az görüldü. Daha çok Covid-19 görülen hastalklardan gribal enfeksiyonlar ile ayrt edilebilecek yüzde 100 bir durum yok. eklinde konutu.

Her iki hastaln da belirtilerinin neredeyse ayn olduuna vurgu yapan enyiit Ciddi anlamda burun aknts, nezle tarznda ikayetler, hafif krgnlk, boaz ars, burun aknts ve ba ars olan hastalarn Covid için çok fazla endielenmesine gerek olmadnn kanaatindeyim. Ancak bir gribal enfeksiyon ile Covid-19u ayrt etmemize imkan yoktur. Covid için geçerli bir takm bulgular vardr. iddetli göüs ars, öksürük, nefes darl ve yüksek ate gibi ikayet durumlarnda Covid-19dan üphelenmek lazm ve ona göre tedavi olmak lazm. diye belirtti.

COVD-19 TEDAVSNDE ÖNERLEN LAçLARIN KULLANILMALIDIR

enyiit, Dolaysyla burnunuz akyorsa ve bir nezle durumunuz varsa çok endie etmeyin. Büyük ihtimalle bu Covid-19 deildir. Birkaç gün beklemeye ramen yüksek ate oluyor ve nefes daralyorsa muhakkak hastaneye bavurup covid-19 testinin yaptrlmas gerekir. ifadelerini kulland

Covid-19 tedavi sürecinde kullanlan Favipiravir Antivirale de deinen enyiit Halk arasnda devlet tarafndan verilen Covid-19 ilaçlarnn kullanlmamas gerektii yönünde söylentiler vardr. Böyle bir ey kabul edilemez. Erken dönemde kullanlrsa etkisini gösterebilir. Geç dönemde etkisini göstermez. Onun için size Covid-19 tehisi konulmusa ve Favipiravir ilac verilmise mutlaka belirtilen süre ve dozda tüketilmelidir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git