Pandemi üç yolla bitebilir

Dünya genelinde çok sayıda ülkede görülen ve binlerce kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19), insanların virüse bağışıklık kazanması, etkin bir aşının bulunması ya da virüsün zaman içinde mutasyona uğraması sonucu etkisini yitirebileceği bildirildi.

Haberler 24.03.2020 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tp Fakültesi çocuk Enfeksiyon Hastalklar Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, a çalmalar ve Kovid-19 pandemisinin (salgn) seyri hakknda AA muhabirine açklamalarda bulundu.

Dünya Salk Örgütünün (DSÖ) 11 Martta pandemi ilan ettii koronavirüs kaynakl Kovid-19dan korunmada ilk kuraln hijyen olduunu belirten Ceyhan, herkesin bireysel olarak bata el temizlii olmak üzere salk görevlilerince belirtilen kurallara uygun davranmasnn önem tadn söyledi.

Yeni tip koronavirüsün kuluçka döneminde, hastalarda hiçbir belirti göstermedii süreçte insandan insana bulaabildiine dikkati çeken Ceyhan, Hastaln kuluçka süresi 2 ila 14 gün arasnda deiiyor. Bu virüs, grip, menenjit, zatürre, suçiçei, kzamk gibi damlack yoluyla bulayor. SARS ve MERSte ise hastalk, bulgular baladktan sonra bulaabiliyordu ama Kovid-19da kuluçka döneminde hastalk bulayor. Bu nedenle tedbirli olmak, sosyal izolasyona ve hijyene dikkat etmek hayati öneme sahip. dedi.

AI çALIMALARI NE KADAR BAARILI OLACAK BLMYORUZ

Prof. Dr. Ceyhan, Kovid-19un koronavirüs ailesinde yer alan MERS ve SARStan daha hzl yaylm gösterdiine dikkati çekti.

Yeni tip koronavirüsün SARS ve MERS ile kyasladnda daha bulac olduuna iaret eden Ceyhan, MERSin bulaclk katsays 2 idi, SARSn 1,8. Oysa Kovid-19un yaklak 3. ifadesini kulland.

Grip ve pnömokok alarnn yeni tip koronavirüse kar bir koruyuculuu olmadna deinen Ceyhan, a çalmalarnn sürdüünü hatrlatt.

A bulunacak m, a çalmalar ne kadar baarl olacak bilmiyoruz. Bir garantisi yok. diyen Prof. Dr. Ceyhan, ABDnin balatt a çalmalar hakknda u bilgileri verdi:

ABDnin çalt a farkl. Daha önce SARS için gelitirdikleri ve kullanlamayan ann Kovid-19 için etkili olup olmadna bakyorlar. çünkü, Kovid-19 ile SARS genetik olarak yüzde 85 benzerlik gösteriyor. Bu nedenle etkili olup olmayacan inceliyorlar.

- SARSTA VRÜS MUHTEMELEN MUTASYONA URADI VE BTT

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kovid-19un farkl ktalarda görülmesinin pandemik bir hastalk olduunu gösterdiine iaret etti.

Pandeminin 3 yolla bitmesinin mümkün olduunu anlatan Ceyhan, unlar kaydetti:

Ya insanlarn önemli bir ksm bak hale gelecek ve virüs artk yaylamayacak ya da a bulunacak ve a ile insanlar bak hale getirilecek. Üçüncü olarak virüs mutasyona urayacak ve insandan insana bula özelliini kaybedecek. Pandemi ancak bu üç yoldan biriyle bitecek. Örnein, SARSta virüs muhtemelen mutasyona urad ve o ekilde bitti.

Ana Sayfaya Git