Pandemi yalnızlık hissini artırdı!

Son iki yıldır tüm dünyayla birlikte ülkemizi de derinden etkileyen Covid-19 pandemisi yalnızlık hissini hızla artırıyor. Özellikle Omicron varyantının çok yüksek bulaş riski taşıması ve bu nedenle çok hızlı yayılması hemen her yaş grubunda sosyal izolasyonu zorulu kılıyor.

Haberler 19.02.2022 - 00:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatri Uzman Dr. Büra Sübay Yalnzlk, hemen herkesin hayat boyunca en az bir dönem deneyimledii, ac veren, sosyal ilikilerinden mahrum brakan, pek de istenmeyen bir süreç. Pandemi ile birlikte yaklak iki yldr hayatmzda çok daha fazla hissediliyor. nsan, hayatta kalabilmek için sosyallemeye ve iliki kurmaya gereksinim duyan bir canl türü. Bilimsel aratrmalar, iletiim eksiklii/yoksunluu ve sosyal ilikilerden uzak kalmann beden ve ruh saln olumsuz etkilediini ortaya koyuyor. Yalnzlk, beyinden kalp damar hastalklarna, depresyondan anksiyete bozukluklarna ve demansa dek birçok soruna yol açabiliyor diyor. Psikiyatri Uzman Dr. Büra Sübay, yalnzlk duygusu ile ba etmede etkili olabilecek 6 önerisini sralad, uyarlarda bulundu.

DUYGULARINIZI FARK EDN

Yalnz hissediyor olabilirsiniz. Yalnzl hüzün, ac, kaybolmu gibi hissetme, hiçlik, çaresizlik, ve yabanclama gibi pek çok farkl duyguyu barndrabilir. Yaadmz tüm duygularn geçici olduunu, her daim bizimle kalamayacaklarn unutmayn diyen Psikiyatri Uzman Dr. Büra Sübay sözlerine öyle devam ediyor: Yalnzlk sizde hangi duyguyu barndryor, ilk adm bu duygunuzu kefetmekle atabilirsiniz. Biliyoruz ki, duygular biz onlara kulak verip fark ettiimizde, bize olan etkisini azaltmaya balarlar. Bu duygular kefetmek için kendimize odaklanmalyz. Belki duygular yazya dökmeyi deneyebilirsiniz.

SEVDKLERNZLE LETM KOPARMAYIN

Yalnzlk, sosyal ilikilerden mahrumiyeti barndrr. Bazen anlalmadmz düündüümüz bir ilikinin bitii bu mahremiyete sürükleyebilir, bazen de yalnzln getirdii boluktaym gibi hissetme nedeniyle insanlardan uzak kalmak yelenir. Yalnzlk daha da artar. Aslnda oluan ksr döngü, daha önceden iletiim kurduunuzda mutlu hissettiiniz kiilerle birlikte vakit geçirmeyi deneyerek krlabilir. Bu nedenle sevdiklerinizle mutlaka iletiimde olun; pandemi sürecinde görüntülü konumalar yapmak hem size, hem de sevdiklerinize iyi gelecektir.

GERçEK HTYACINIZI BELRLEYN

Gerçekten neye ihtiyacnz var? Kendinize bu soruyu sorun. Bazen rahatszlk verici duygularmzla baa çkmak için, ihtiyaç olmad halde alveri yapmak, aç deilken yemek yemek gibi, rahatszlk veren duyguyu bastracak eylemler yaparz. Yalnzlk hissettiimizde, içimizdeki o boluu baka eylerle doldurmak yerine o duyguyu hissetmek, kendimizi anlamamza ve gerçekten neye ihtiyacmz olduunu kefetmeye yarayacaktr. Bu ihtiyaçlarn tek bir basit formülü olmad gibi, kendi ihtiyaçlarmz zamana ve duruma göre deiiklik gösterebilir. Bir ebeveyn nasl ki çocuunun ihtiyaçlarn karlamak için çocuunu takip eder (Aç m, susad m? Uykusu mu geldi?), biz de kendimizi takip etmeliyiz. Bazen sevdiimiz birisinin kayb bizde üzüntü ve yalnzlk hislerini yaratabilir. Bu durumda kaybmzla ilgili hissettiklerimizi ifade edebileceimiz bir alan yaratmak ihtiyacmz karlayacaktr.

ORTAK NOKTALARA SAHP NSANLARLA TEMASA GEçN

Psikiyatri Uzman Dr. Büra Sübay Kendimizi zaman zaman hiç bir yere ait deilmi gibi hissedebiliriz. Sanki kimse bizim sürecimizi, , iletiim kurabilecek insanlar bulmak imkansz deil. Bu adm, aidiyet hissinin artmasna yardmc olacaktr. Ortak ilgi alanlarna sahip olma potansiyeli olan etkinliklere, kulüp veya toplantlara katlabilirsiniz diyor.

RUTNLER OLUTURUN

Ortak noktanzn olduu kiilerle yaplan rutin toplant/etkinliklere katln. Sevdiiniz, size iyi geldiini bildiiniz eyleri düzenli olarak yapmaya çaln. Birlikte oluturulan rutinler aidiyet duygusunu artracandan, yalnzln getirdii rahatszl azaltacaktr.

DOADA GEZNTYE çIKIN

Psikiyatri Uzman Dr. Büra Sübay Doayla olan ilikinin, aslnda kendimize ulamamza yardmc olduunu biliyoruz. Doadayken ehir hayatnn kouturmacasnda bizi yalnzla iten o tempodan uzak kalmak, kendimizle olan yaknlmz artracak ve kendi ihtiyaçlarmz fark etmemiz kolaylaacaktr diyor.

Ana Sayfaya Git