Pandemide doğum sonrası depresyon oranı arttı

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı rapora göre hamilelik ve doğum sonrası dönemde kadınların yüzde 10’unda depresyon görüldüğünü ifade eden Psikiyatrist Dr. Alişan Burak Yaşar, “Bu oran Kovid-19 döneminde dünya çapında yapılan bir çalışmaya göre yüzde 31, Türkiye’de ise yüzde 56,3 olarak saptanmıştır" dedi.

Haberler 10.09.2021 - 11:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Hamileliin hem anne hem de bebek için olumsuz sonuçlar olabilecek hassas bir dönem olduuna vurgu yapan Psikiyatrist Dr. Alian Burak Yaar, Kovid-19 pandemisi ile artan psikolojik skntlar yüzünden hamile kadnlarn özellikle etkilendii ve koronavirüs ile mücadele sürecinde orta derece risk grubunda yer aldklar gözlemlenmitir diye konutu.

DOUM ÖNCES DEPRESYONA DKKAT

Doum öncesi depresyon ve anksiyetenin artmas, anne adaylarnn fiziksel aktivitelerinde, beslenmelerinde ve uyku düzenlerinde de deiiklikler yaratarak ruh hallerini ve bebek geliimini olumsuz yönde etkilediini söyleyen Dr. Yaar, Bunun sonucunda da düük yapma ve erken doum olaslklar yükselmektedir. Covid-19 salgnna ilikin anksiyeteye yol açan sebepler arasnda en önemlisi annenin kendisi ve bebeinin yaamn tehdit eden hastalk unsurudur. ADYÜ Salk Bilimleri Dergisinde Hacer Alan Dikmen tarafndan yaynlanan çalmaya göre hamile kadnlarn yüzde 83ü bebeine koronavirüs bulatrma korkusu yayor. Yenidoandan ayr kalma korkusu ise yüzde 27,1 orannda kendini gösteriyor. Bunu takiben pandemi yüzünden deien doum öncesi bakm hizmetlerine eriimin azalmas, iptal edilen hastane randevular ve hastaneye destekleyici bir yaknn getirilmesine izin verilmemesi gelmektedir. Bunlarla birlikte sosyal izolasyon, iliki stresi, i kaybna bal ekonomik skntlar ve enfekte olma korkusu yer almaktadr dedi.

Hormonal deiikliklerin yaand hamilelik sürecinde ruhsal deiimlerin yaanmasnn normal olduunun altn çizen Dr. Yaar, hamilelik süresince ar korku yaayanlarn gerektiinde profesyonel psikiyatrik yardm almas gerektii konusunda ise tavsiyede bulundu. Yaar, Özellikle bilisel davransal terapi ile düünce yapsn yeniden çerçeveleyerek, ba etme becerilerini güçlendirerek ve geveme egzersizleri göstererek hamile kadnlarn anksiyete ve depresyon oranlarnda düü salanabilir dedi.

Ana Sayfaya Git