"Pandemide kamburluk riski herkesi etkiliyor"

Pandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, "Telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır” dedi.

Haberler 05.01.2021 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemide duru bozukluunun arttn belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, Telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karsnda uzun süren hareketsiz yaam erken yata boyun düzlemesi, srtta kamburluk, omurga ars, bel ft ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanl postür boyun, srt, omuz, bel ve bacak arlarna neden olmaktadr. nsanlarn yüzde 80inden fazlasnn hayatlarnn bir döneminde bel ars yaamaktadr dedi.

Medipol Üniversitesi Vatan Klinikleri Fiziksel Tp ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, koronavirüs pandemisi döneminde artan postür bozukluuyla ilgili açklamalarda bulundu. Dr. Ahmadli, pandemide evde kalma süresinin uzamasyla giderek yaygnlaan hareketsiz yaamn omurga saln tehdit etmeye baladn belirterek Telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karsnda uzun süren hareketsiz yaam erken yata boyun düzlemesi, srtta kamburluk, omurga ars, bel ft ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Postür vücut ksmlarnn birbiriyle ilikili pozisyonu, dizilimi veya duru eklidir. Statik ve dinamik olarak ayrabiliriz. Oturma, ayakta durma, yatma srasnda vücudun duru eklini statik, hareket srasndaki eklini ise dinamik postür olarak tanmlayabiliriz dedi.

UYKU BOZUKLUU KÖTÜ POSTÜR NEDEN

Dr. Ahmadli, kötü postürün nedenlerini öyle açklad: Omurgada görülen balca duru bozukluklar servikal lordozda düzleme, ba önde postür yani ban öne doru eik olmas, artm kifoz dediimiz kamburluk, artm lordoz yani çukur bel, düzlemi bel ve arkaya eik beldir. çevresel faktörler, yapsal bozukluklar, eitim eksiklii, alkanlklar, kötü oturma ve çalma koullar, uyku bozukluklar, ruhsal durum bozukluklar kötü postüre neden oluyor. çok uzun süre masa banda oturmak veya bilgisayar karsnda durmak, hayatmzn vazgeçilmez bir parças haline gelen cep telefonlaryla uramak, araba sürmek, televizyon seyretmek postür problemine davetiye çkartyor. En çok yaplan hatalar ban çok önde olmas, srtn çok kambur olmas, omuzlarn öne doru yuvarlanmas, karnn çok önde olmasdr. Günün büyük ksmn oturarak ve dizleri bükük ekilde geçiren insanlarn çounda duru bozukluuna yol açacak problemler meydana gelir.

POSTÜR çN CEP TELEFONUNU DORU KULLANIN

Postür bozukluunun insan vücudunda yllar içerisinde yava yava gelitiine dikkat çeken Dr. Ahmadli, Cep telefonu veya tablete bakarken uzun süre bamz 30 derecelik bir açyla öne ememiz kendi kafa arlmzn 3-4 kat miktarda omurgamza ar yük bindirir. Yük arttnda omurgalar arasndaki diskler fazla arlkla karlar ve diskte dejenerasyon balar. Bunlar sertlemeye, su kaybna, yrtlma ve ftklara kadar giden bir bozulma sürecine neden olur. Yanl postür boyun, srt, omuz, bel ve bacak arlarna neden olmaktadr. nsanlarn yüzde 80inden fazlas hayatlarnn bir döneminde bel ars yaamaktadr ifadelerini kulland.

DORU DURU ARIYA NEDEN OLMAZ

Dr. Ahmadli, doru ve iyi postürün minimum enerjinin kullanld, balar, kemikler ve eklemlerde en az yüklenmenin olduu pozisyon olduuna deinerek, Doru postürde omurgann normal erilikleri korunmutur ve arya neden olmaz. Yorucu deildir ve görünü olarak da estetiktir. Öncelikle kii kas iskelet sistemi ile ilgilenen hekim tarafndan muayene edilmelidir. Hasta yürürken deerlendirilmeye balanr, üstünü çkardktan sonra önden, yandan ve arkadan iyi bir muayene ile postural bozukluk saptanr. Omurgaya yandan baktmzda arkaya doru olan ar eriliklere kifoz, önden ve arkadan baktmzda yana doru olan eriliklere skolyoz adn veriyoruz. Buradaki amacmz bizi ayakta tutan ve omurgamz destekleyen kas-iskelet sisteminin deerlendirilmesidir. En sk karlatmz problemler srt ve karn kaslarndaki kuvvetsizlik, boyun ve bel çevresindeki kaslarda gerginlik ve ksalktr. Bunlar tespit edilip kiinin en belirgin problemi ortaya konulduktan sonra kiiye özel tedavi program düzenlenerek bu bozukluklar tedavi edilebilir. Tedavi edici egzersizler zayf olan kaslarn kuvvetlendirilmesi, ksalm kaslarn açlmas, kstl eklemlerin eklem hareket açklnn salanmas, yürüyü, yüzme bisiklet gibi aerobik egzersizlerin eklenmesi ile kiiye özel egzersiz program düzenlenmelidir. Bunun yan sra kiinin günlük yaam alkanlklarn gözden geçirmesi, varsa yanl alkanlklar ile ilgili bilgilendirilmesi de tedaviye programna dahil edilmelidir dedi.

DEAL DURULAR çN PÜF NOKTALAR

Dr. Ahmadli, doru postürleri açklayarak sözlerini öyle tamamlad: deal ayakta duruta ba dik, karya bakar. Omuzlar geride ve gevek, kulak hizasnda, karn düz, göüs önde ve dizler düzdür. Omuzlar ve kalçalar da ayn seviyededir. Yatma en az enerji harcanan pozisyondur. deal yat pozisyonunda ise omurgann normal aks korunmaldr. Yatak vücut segmentlerini destekleyecek sertlikte olmal, vücut arl ile yaylanmamaldr. Yana yatta dizler arasnda, srt üstü yatta dizler altna yastk önerilir. Yastk boyundaki çukurluu desteklemelidir. Yüksek yastk önerilmez. Yüksek yastk boyunu yan yatta lateral fleksiyona, srt üstü yatta fleksiyona zorlar. deal oturma postüründe de yük her iki kalçaya eit datlmal. Dizler 90 derece açda ve omuzlar gevek olmal. Bacaklarn arl ayaklar ile desteklenmelidir. Son olarak ideal çalma postüründe ise sandalyenin arkas yüksek olmal, bel çukuru desteklenmeli, masa yükseklii ve eimi ayarlanabilmeli. Monitör göz hizasnda olmal, kollarn desteklenmesi omuz ve boyuna binen yükü azaltr.

Ana Sayfaya Git