Pandemide kaygı dozu gitgide yükseliyor!

Yaklaşık bir buçuk yılı aşkın süredir devam eden Covid-19 pandemisinde önümüzde halen zorlu bir süreç bulunuyor. Bu kritik süreçte yüzyılın salgın hastalığından korunmak için aşı olmanın yanı sıra maske, sosyal mesafe ve hijyene dikkat etmek büyük önem taşıyor. Peki ya yoğun kaygıyla yıpranan ruhsal sağlığımızı nasıl koruyup iyileştirebiliriz?

Haberler 02.09.2021 - 00:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog ehnaz Tuna Halen devam eden pandemi sürecinde iyi ve olumlu olan her tür aktiviteyi gerekli kurallara uyarak olabildiince hayatmza entegre etmeye çalmalyz. Bilimsel çalmalarla kantlanm ruh ve beden sal ilikisi, kayg dozunun hzla yükseldii toplumumuzda ihmal edilmemesi gereken çok önemli bir konu. Aratrmalar, ruhsal salk sorunu olan bir bireyin kalp hastal gibi önlenebilir bir fiziksel salk sorunu yaama ya da baklnn zayflamas olaslnn daha yüksek olduunu göstermektedir. Youn kaygyla ypranan ruha iyi gelen her ey bedeni besleyecei gibi beden sal için gerçekletirilen her tür fiziksel aktivite ruh salmz koruyup gelitirecektir diyor. Uzman Klinik Psikolog ehnaz Tuna, pandemide iyice ypranan ruhumuzu yenileyecek 7 altn öneride bulundu.

KÜçÜK ADIMLARLA AçILIN

Sosyalleme sürecinde bir anda normale dönmenin faydadan çok zarar olacaktr. Açlm yava yava yapmak yeni döneme adaptasyonun daha salkl gelimesini salar. Örnein deniz ar bir ülkede uzun süreli bir tatil planlamak yerine özlediiniz akrabalarnzla, snrl sayda katlmla ve korunma kurallarna dikkat ederek geçireceiniz bir hafta sonu bulumas organize edebilirsiniz. Her gün farkl bir program yapmak yerine biraz daha ardan almak uzun bir aradan sonra gerçekleecek hzl sosyallemelerin kiinin iç dünyasnda yarataca ruhsal karmaay engelleyecektir.

YELLENN

Karantina sürecinde yeile ve doaya hasret kaldk. Normalleme kurallar çerçevesinde park ya da sahillerde piknik yapabilir, bahçenize hamak kurabilirsiniz. Balkonunuzda, hatta evinizin salonunda bitki yetitirmek de ruhunuza iyi gelecek bir hobi olacaktr.

ZHNNZ IMARTIN

Duygu ve düüncelerimizin ayrlmaz bir ikili olduu gerçeinin bilimsel çalmalarla kantlanm olduunu düünürsek zihnimizin de en az ruhumuz kadar ilgi ve bakma ihtiyac olduunu göz ard edemeyiz. Bu konuda avantaj u ki, zihnimiz bakm konusunda pek mükülpesent deildir. Yarm saatlik bir meditasyon, elenceli bir komedi dizisi, kitapçlarn iyi satanlar rafndan seçilecek bir kitap ya da rengarenk bir mandala boyamak zihni martmann basit yollarndan birkaçna örnektir. Aslna bakarsanz insan zihnine iyi gelecek eyler biraz da kiiye baldr. Hal böyle olunca bu konuda neredeyse snrsz alternatif olduunu söyleyebiliriz.

SALIKLI BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERN

Yaam döngüsünü salayan olgularn olmazsa olmazlarndan biri üphesiz salkl beslenme. Yeni bir yemek yapmay denemek ve sonrasnda sevdiklerinizle bu yemei tatmak karnnz doyuraca gibi beraber yaplabilecek güvenli bir sosyal aktivite olabilir.

ÖZGÜRLEN

Uzman Klinik Psikolog ehnaz Tuna Milyonlarca can kaybna yol açan koronavirüs pandemisinin insanlk tarihindeki bir dier büyük damgas özgürlüe vurduu kilit oldu. Yllar sonra geriye dönüp baktmzda pandemiye dair öncelikli olarak hatrlayacamz deneyimlerimiz arasnda evde kal sürecine bal karantinalar olacak. Ksmi de olsa yaamaya baladmz normalleme sürecinde suyla bulumak, uyku tulumuyla gökyüzünde yldzlar seyretmek, en az bir gün günein douuna ahit olmak gibi ölçülü ve kontrollü özgürleme hareketleriyle özgürce nefes alabilirsiniz diyor.

UNUTMAYIN LEYEN DEMR PAS TUTMAZ!

Ruh salmz salam tutmann yollarnn banda rutini takip etmek geliyor. ve eitim hayatnn gündelik yaam rutinimizin önemli çarklarndan olduunu düünürsek normalleme kapsamnda çalmaya devam etmek süreç boyunca yaayabileceimiz ruhsal karmaada en etkin koruma kalkanmz olacaktr. O yüzden her artta çalmaya devam!

ESNE, UZA, HAREKET ET!

Uzman Klinik Psikolog ehnaz Tuna likileri bilimsel çalmalarla kantlanm bir dier ikili; ruh ve beden saldr. Ruha iyi gelen her ey bedeni besleyecei gibi beden sal için gerçekletirilen her tür fiziksel aktivite ruh salmz koruyup gelitirecektir. Üstelik bunu gerçekletirmek hiç de külfetli saylmaz. Pandemi süreciyle beraber cebimizde tadmz telefonlar araclyla bile ulaabileceimiz saysz online egzersiz uygulamasyla günün her saati bedenimizi çaltrmak mümkün. Dilerseniz açk havada, dierseniz evinizin salonunda Yer önemli deil. Zaman da ster sabah günein douuyla beraber ister günü sonlandrp yataa girmeden önce spor yapabilirsiniz. Hareket etmeye balamamak için hiçbir sebebiniz yok, siz yeter ki isteyin diyor.

Ana Sayfaya Git