Pandemiye özel 9 önemli beslenme kuralı!

Hızla yaygınlaşan Covid-19 enfeksiyonuna kış aylarının vazgeçilmez hastalığı grip de eklenince bağışıklık sistemimizin her zamankinden çok daha güçlü olması şart.

Haberler 18.12.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman unu unutmamalyz ki baklk sistemimiz bizi koruyan ve dier birçok sistemle entegre halde çalan bir sistem. Hele de bugünlerde bu kompleks sistemi ayakta tutabilmenin en önemli yollarndan biri salkl bir yaam tarz benimsemek. Dengeli beslenmenin yan sra egzersiz ve kaliteli uyku salkl bir yaamn yap talarn oluturmakta diyor. Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman, pandemi sürecinde baklmz güçlendirmek için beslenmenin 9 kuraln anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

çeitli beslenin

Baklk sisteminin güçlenmesinde vitamin ve mineraller büyük önem tayor. Ancak tek bir vitamin ve mineralle bu fayday salamak mümkün deil. O nedenle vitamin ve minerallerin hepsinden faydalanabilmek için mutlaka çeitli beslenmeye özen gösterin. Örnein baklk sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan çinko; buday, badem, et, yumurta, süt gibi ürünlerde bulunurken; C vitamini daha çok taze meyve ve sebzelerde bulunuyor. Yine baklk sisteminin güçlenmesi üzerine etkisi bulunan E vitamini ise ceviz, fndk, badem ve balk türlerinde bulunuyor.

Yeterli protein tüketin

Diyette protein eksikliinin bakl basklad ve enfeksiyonlara maruziyeti arttrd bilimsel çalmalarda gösterilmitir. Özellikle vegan veya vejetaryen kiilerde temel olarak eksiklii görülen makro besin grubu proteinlerdir. Yine et grubu besinlerden haz etmeyen ve sk et tüketemeyen kiilerin tahl ve bakliyatlar kombinleyerek tüketmesi yaklak et kalitesinde protein ortaya çkaracaktr. Nohut ve bulgur pilav, peynir ve tahll ekmek gibi kombinasyonlar kaliteli protein kombinasyonlardr. Bu besinlerden birinde var olup dierinde var olmayan protein yap talar birletiinde neredeyse tüm protein yap talarn bünyesinde barndran et kalitesine yaklam olur.

Hekiminiz öneriyorsa takviye aln

Özellikle diyet sürecinde kalori kstlamas yaparken ne yazk ki alnmas gereken baz besin ögelerinin de eksik alm söz konusu oluyor. Bu durumda kii günlük tüketmesi gerekenin oldukça altnda vitamin-mineral alyor olabilir. Bu anlamda bu eksiklikleri telafi etmek için hekiminize veya diyetisyeninize danarak multivitamin takviyeleri alabilirsiniz.

B grubu vitaminlerini ihmal etmeyin

B grubu vitaminleri doru immün yant oluumunda oldukça önemlidir. Ayrca B grubu vitaminleri suda eriyen vitaminlerdir, vücutta depolanmadklarndan günlük olarak düzenli ekilde alnmalar gerekir. B kompleks grubuna dahil olan B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 vitaminlerinden her biri tahl, et, süt, yeil sebzeler gibi çok farkl kaynaklarda çeitli miktarlarda bulunduundan bu vitaminleri yeteri kadar almak ancak beslenme tarzn çeitlendirmek ile mümkün olacaktr. Bu nedenle tek tip beslenmekten kaçnn.

Sigaray brakn

Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman Yaplan bilimsel çalmalar; sigarann sala zararlarn tartmasz ortaya koyuyor. Baklk sistemi zayfladnda enfeksiyonlara yatknlk artyor. Baklk sistemini olumsuz etkileyebilecek her faktör bu dönemde özellikle dikkate alnmal. Sigara bakl zayflatmasnn yan sra kandaki C vitamini seviyesini de düürüyor. Sigaray brakmak çok önemli. diyor.

Diyet yapyorsanz Akdeniz diyetini tercih edin

Kilo vermek için her geçen gün yeni bir diyet akm ortaya çkmakta. Ancak birçou çok kstl kalori içeren ve birçok besin ögesi bakmndan yetersiz beslenme önerileri içerebiliyor. Bilimsel literatürde ad sklkla geçen ve bireylerin saln sürdürmesinde en olumlu etkileri bulunan beslenme modeli Akdeniz diyeti olarak görülüyor. Akdeniz diyeti krmz eti çok daha düük oranda içerirken, meyve, sebze, yal tohumlar, tam tahllar ve balk tüketimini tevik ediyor.

Besin hazrlama aamalarnda dikkatli olun

Baklk sistemini destekleyen ve taze meyve, sebzelerde bulunan C vitamini; bakr, demir özellikle paslanm demir gibi yüzeylerle ve uzun süre hava ile temas ettiinde C vitamini oksidasyonu meydana gelir. Bu nedenle C vitamini kayplarndan korunmak için C vitamini içeren sebze ve meyveler hava ile temas önlemek adna çok küçük parçalara bölünmemeli, besin hazrlama aamasnda sadece paslanmaz çelik ve güvenilir plastikler kullanlmal. Paslanmaz çelikten yaplmayan metal meyve skacaklarnda da benzer vitamin kayplar söz konusudur. Ayrca çok hzl dönerek meyveleri skan aletlerde meydana gelen s ile birlikte de C vitamini kayb meydana gelmektedir.

Meyve sebzeleri bekletmeden tüketin

C vitamini suda eriyen bir vitamin olduu için piirme suyuna geçer, hava ile temasta ise oksitlenerek aktivitesi azalr. Bu anlamda meyve ve sebzeleri hava ile uzun süre temasna izin vermeden tüketin. Örnein mandalinay, portakal soyar soymaz bekletmeden tüketin.

Kahvalt yapmay ihmal etmeyin

Beslenme ve Diyet Uzman Nur Ecem Bayd Ozman Sabahlar mutlaka kahvaltnz yapn. Ancak kahvaltda poaça, börek, salam, sosis gibi bakl azaltc yiyecekler yerine yumurta, peynir, zeytin, salatalk, yeillik gibi baklnz kuvvetlendirici besinler tüketin. Bakteri, virüs ve patojenik mikroorganizmalarn neden olduu enfeksiyonlara kar koruyucu etkisinin olduu çalmalarda gösterilen Beta-glukan alm için; haftada bir iki kez; kahvaltda yulaf meyve karmlar ya da omletinize ekleyerek mantar tüketebilirsiniz. Beta-glukan; yulaf unu, yulaf ezmesi, tam tahl ürünler ve mantarda bulunan; hücresel bakl uyaran güçlü bir aktivatördür. diyor.

Ana Sayfaya Git