Panik atağın 9 belirtisine dikkat!

Panik atak, fiziksel korku hislerine neden olan kısa bir yoğun kaygı dönemi olarak görülüyor. Bunlar, hızlı bir kalp atışı, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme ve kas gerginliği gibi şikayetleri içerebiliyor. Panik ataklar sıklıkla ve beklenmedik bir şekilde meydana gelebiliyor ve çoğu zaman herhangi bir dış tehditle ilgili olmuyor.

Haberler 08.04.2022 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatri Uzman Dr. Seda Yavuz panik atak hakknda bilinmesi gerekenleri anlatt.

Her panik atak geçiren kii panik bozukluk hastas olmuyor

Panik atak aniden ortaya çkan ve zaman zaman öngörülemeyen ekilde tekrarlayan, kiiyi dehet içinde brakan youn sknt ya da korku nöbetleridir. Kiiler bu nöbetleri çou zaman kriz olarak adlandrr. Her panik atak geçiren kii panik bozukluk hastas deildir. Yaam boyu en az bir panik atak geçirme olasl %10 olarak bulunmutur. Panik atak pek çok ruhsal hastalkta ortaya çkabilir. Panik bozukluk kendiliinden ve beklenmedik panik ataklarla giden bir kayg bozukluudur.

Panik atak konusunda risk grubunda olabilirsiniz

* Birinci derece akrabalarnda panik bozukluk ya da baka anksiyete bozukluu olanlar

* Skntl, telal, aceleci, mükemmeliyetçi kiilik özellikleri olanlar

* Alkol ya da baka bamllk yapan maddelere yatknl olan veya bamll olanlar

* Geçmiinde panik atak, sosyal fobi veya dier anksiyete bozukluklarndan biri ya da depresyon geçirmi olan kiiler

* Sürekli bask altnda olanlar

* Düünce ve duygularn yeterince darya yanstmayan isteklerini sürekli bastran kiiler * Kaçngan kiilik yapsna sahip olanlar

* Ar hrsl, baar odakl, baarszlklarda kendini suçlayan bir yapya sahip olan kiiler

Panik atan bedensel ve fizyolojik belirtileri u ekildedir:

çarpnt, kalp atmlarn hissetme ya da kalp atm hznda artma

Terleme, titreme, kan basncnn yükselmesi

Soluk alamyor bouluyor duygusu, solunumun skmas

Uyuma ya da karncalanma hissi

Göüs ars ya da göüste skma hissi

Bulant ya da karn ars

Ba dönmesi, sersemlik hissi baylacakm gibi olma

Kendini ya da çevreyi deimi veya farkl alglama

Üüme, scak souk basmalar, sk idrara çkma

Belirtilerin varlna göre tehis konuyor

Panik ataklarn ne zaman nerede gelecei belli olmaz ve baskn belirtiler kiiden kiiye deiebilir. Yukarda saylan belirtiler ile birlikte hemen her zaman bir ölüm korkusu, kontrolünü kaybetme ya da çldrma korkusu vardr. Kii bir kez panik atak geçirdikten sonra yeni bir panik atak geçireceine ilikin sürekli bir korku duyar buna beklenti anksiyetesi denir. Bu tan koymak için önemli bir belirtidir. Bu belirtiler bir d tehlikenin olamad ortamlarda en az alt aydr varsa ve kiinin günlük yaantsn etkiliyorsa hastalk tans konabilir ve bir uzmanla muhakkak görüülmelidir.

Panik atak tedavisi 2 aamada uygulanyor;

Panik bozukluu tedavisi mümkün bir hastalktr. Bugün için etkinlii bilimsel çalmalar ile kantlanm iki türlü tedavisi vardr.

1. laç tedavisi:

Hastaln tedavisinde, beyindeki sinir hücrelerinin yolunda gitmeyen hormon faaliyetlerini düzelterek Panik Ataklar önleyen ilaçlar kullanlmaktadr. Bu hastaln tedavisinde kullanlan ve etkinlii kantlanm çok sayda ilaç bulunmaktadr. Uzman doktor kontrolünde ilaçlarn dozu ve süresi belirlenir.

2.Bilisel-davranç tedavi:

Bu terapi yöntemi ile kiinin bilisel yaps yeniden ina edilir ve aslnda olaan olan bir takm panik atak belirtileri hakkndaki yanl bilgi ve inançlarnn düzeltilmesi salanr. Kiinin bu belirtiler ile korkmadan ba edebilmesinin öretilmesi amaçlanr. Dier bir yandan davransal bir takm müdahaleler ile panik atak geleceinden korktuu için tek bana bulunmaktan kaçnd yer ve durumlarla aamal bir ekilde tekrar tekrar karlatrlmas, bu sayede korkularn yenmesi amaçlanr.

Bu tedavide doktor hastasna; korku ve panik nedeni ile yapmaktan kaçnd etkinlikleri (kapal ya da kalabalk yerlerde bulunma, yalnz bana sokaa çkma gibi) bir plan dahilinde en basitlerinden balayarak, üstüne giderek altrma uygulamalar yaptrlr. Artan sürelerle yaplan bu altrmalar ile bana olumsuz bir ey gelmediini gören hastann güven duygusu artar.

Ana Sayfaya Git