Pankreas belirtileri

Prof. Dr. Atalay: “Pankreas kanseri, karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir”

Haberler 31.12.2021 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Risk faktörleri arasnda genetik yatknlk, obezite, diyabet ve sigara kullanlmas gibi durumlarn gösterildii pankreas kanserinin, sinsice ilerleyerek hayati tehlike oluturabildiini belirten Prof. Dr. Fuat Atalay, pankreas kanserinin karn ars, itahszlk, kilo kayb, idrar renginde koyulama ve yal dklama gibi belirtilerle ortaya çktn bildirdi.

Her kanserde olduu gibi pankreas kanserinde de erken tan ve tedavinin oldukça önem tadn ifade eden Gastroenteroloji Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Fuat Atalay, pankreas kanseri hakknda u bilgileri verdi: Kanser ölümleri içerisinde dördüncü srada gelen pankreas kanseri; sindirim sistemi kanserleri içerisinde kolon kanserinden sonra ikinci srada yer alr. Kötü bir seyir izler.

Pankreas kanserinin belirtileri

Karn ars, itahszlk, kilo kayb, sarlk, idrar renginde koyulama, srt ars, bulant, kusma, ishal ve yal dklamann pankreas kanserinin belirtilerinden olduunu bildiren Prof. Dr. Fuat Atalay, bu ikyetlerle gelen bir hastada yaplan muayenede, gözlerde ve ciltte sarlk, karacierde büyüme, karnn sa üst bölgesinde ele kitle gelmesi ve safra kesesinin imesi gibi belirtilerin tespit edilebildii bilgisini verdi.

Prof Dr. Atalay, Mesleki olarak petrol ürünlerine ve kimyasal maddelere maruz kalan insanlarda pankreas kanserinin görülme riski yüksektir. Ayrca kiide, uzun süren kronik pankreas iltihabnn varl ve bu durumun tedavi edilmemesi de hastala yakalanma riskini artrr dedi.

Pankreas kanserinde tedavi

Hastaln tedavi yöntemlerine deinen Prof. Dr. Atalay, Pankreas kanseri tedavisinde amaç tümörün tamamen çkarlarak hastaln bir daha tekrarlamamasn salamaktr. Pankreas kanserinde hastal tamamen ortadan kaldran tek seçenek cerrahidir. En iyi artlarda bu seçenek yüzde 29lara kadar çkabilmektedir. Pankreas kanserlerinde cerrahi olarak tümörün çkarlamad olgularda, semptomlar ortadan kaldrc cerrahi giriimler yaplabilmektedir. Pankreas kanserli olgularda dardan kanser ilac vermek, kan yoluyla bu ilaçlarn tüm vücudu dolaarak lokal olarak yerlemi olan kanser dokusu haricinde, vücuda yaylm tüm kanser hücrelerinin ortadan kaldrlmasna olanak salar. Bu ilem, ameliyat öncesi ve sonras yaplabilmektedir. Medikal Onkoloji Bölümlerinde ilgili uzmanlarca uygulanmaktadr. Radyoterapi pankreas kanserlerinde ameliyat öncesi ve/veya sonras dönemde yalnz ve/veya kemoterapi ile uygulanmaktadr. Hatta radyoterapi uygun ameliyathane koullarnda ameliyat srasnda da uygulanabilmektedir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git