Pankreas kanseri gençlere de sıçradı

En tehlikeli ve sinsi kanser türlerinden olan pankreas kanserinde, belirtilerin geç çıkması kadar şikayetlerin önemsenmeyip tanıda geç kalınması da tedavi şansını azaltıyor.

Haberler 15.03.2017 - 09:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

En tehlikeli kanser türlerinden olan pankreas kanserinde, hastay hastaneye yönlendirecek belirtilerin olmamas veya tanmlanmamas, tannn geç konulmas, organn yerleim yerinin özelli tedavilerin yaplamaz hale gelmesine ve yaam ansnn azalmasna neden oluyor. Genel Cerrahi Uzman Prof. Dr. Zafer Ferahkö baz basit gibi görünen ikayetlerin dikkate alnmasnn hayat kurtarc olacan vurgulayarak, pankreasn anatomik özellii ve damar yapsn hzla sardna dikkat çekerek u uyarlarda bulundu:

GENçLERDE DE GÖRÜLMEYE BALADI

Pankreas kanseri görülme oran hzla artyor. 2012 yaynlarna göre, tüm dünyada, ylda 26 bin 500 yeni hastaya pankreas kanseri tans konuluyor.

Pankreatik kanser, tüm kanserler içerisinde en kötü yaama ansna sahip kanser olarak kabul ediliyor ve 5 yllk yaam ans ortalama yüzde 5.

Pankreas kanserlerinde en önemli neden ve risk faktörleri; obezite, diyabet ve sigara olarak sralanyor.

çevresel etkenlerin yan sra genetik faktörler de büyük rol oynuyor. Ailede pankreas kanseri varsa kardelerde olma olasl 2-3 misli artyor.

60 ya üzerinde ve erkeklerde daha fazla rastlanyor;

Ancak günümüzde genetik eilimden dolay gençlerde ve kadnlarda da sk görülmeye balad belirtiliyor.

SARILIK YOKKEN KAINTIYA, REJMSZ KLO KAYBINA DKKAT!

Pankreas kanserlerinde müdahale açsndan tümörün boyutu çok önemli olduu için erken tan hayati önem tar. Bu nedenle baz günlük hayattaki rutin salk ikayetleri gibi görülen belirtiler önemsenmeli ve bir hekime danlmal.

Pankreas kanseri çok sinsi bir hastalk. Belirtileri kimi zaman belirsiz bir ar kimi zaman ise hazmszlk eklinde olabiliyor. Klinik olarak sarlk çkmadan kant, rejim yapmadan kilo kayb en önemli erken belirtidir. Bu nedenle, ani diyabet Tip II çk, kant, itahszlk, kilo kayb ve karn ars önemsenmeli.

AN DYABET ARATIRILMALI!

Özellikle eer bir hastada ani gelien Tip II diyabet varsa mutlak surette pankreas kanseri yönünden iyice aratrlmal. Pankreas kanserli hastalar, diyabet yönünden incelendiinde, hemen hemen hepsinde (yüzde 80) insülin direncinin olduu tespit edilmitir.

Bu belirtilerin atlanmas veya önemsenmemesi ksa sürede tümörün ani büyümesine ve cerrahi olarak tedavi edilemez hale gelmesine, tümörün büyüyüp metastazna yol açar.

TÜMÖR BÜYÜMEDEN TANI KONULMALI

Pankreas kanserlerinin tedavisinde tümör boyutu belirleyici olduundan erken tan son derece önemli. Pankreas, karn zarnn arkasnda bir organ olduu için rutin kontrollerdeki tansal giriimlerde tanmlanmamas ve atlanmas söz konusu olabiliyor. Bu nedenle ikayetler söz konusu ise geç kalmamak çok önemli. Kant var ise karn bölgesi ultrasonu ve tomografi çekilmesi ön tany salar.

Ana Sayfaya Git