Pankreas Kanserine Karşı Önleminizi Alın!

Sigara içiyorsanız, aşırı kiloluysanız veya ailenizde bir diyabet ya da pankreas kanseri öyküsü varsa bu hastalığa yakalanmanız mümkün! Belki de bu belirtilerin hiç birisini taşımıyorsunuz ama yine pankreas kanserine karşı önlem almanızda fayda var!

Haberler 04.04.2019 - 01:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tehis edilmesi oldukça zor olan ve en tehlikeli kanser türleri arasnda ilk sralarda yer alan pankreas kanserini, Radyasyon Onkolojisi Uzman Prof. Dr. Metin Güden, anlatt.

Pankreasta iki çeit hücre vardr. Bunlardan; ekzokrin pankreas hücreleri, vücuda gday sindirmek için ince barsaa salnan enzimleri yapar. Nöroendokrin pankreas hücreleri (adack hücreleri gibi) ise; insülin ve glukagon da dahil olmak üzere kandaki ekeri kontrol altna almaya yardmc olan çeitli hormonlar üretir. Her iki hormon da, vücudun yiyeceklerden ald enerjiyi kullanmasna ve depolamasna yardmc olur. çou pankreas kanseri, ekzokrin hücrelerde oluur. Bu tümörler, hormon salglar ve belirtilere veya semptomlara neden olmaz. Bu durum, pankreas kanseri tipini erken tehis etmeyi zorlatrmaktadr.

Risk Faktörleri ve Belirtilere Dikkat!

Pankreas kanseri için çeitli risk faktörleri vardr. Sigara içmek, çok ar kilolu olmak, kiide bir diyabet öyküsü veya aile öyküsüne pankreas kanseri olmas ve de baz kaltsal artlar pankreas kanseri için tetikleyici faktörlerindendir. Bu risk faktörlerine sahip olmamanz ise, kanser olmayacanz anlamna gelmez. Pankreas kanseri, erken belirtilere veya semptomlara neden olmayabilir. Bulgular ve belirtilere; pankreas kanserinin kendisi veya dier koullar neden olabilir. Bunlar aadaki bulgularda biri veya birkaç olabilir:

* Sarlk (ciltte ve gözün beyazlarn sararmas)

* Gaitann renginin açlmas

* Koyu renkli idrar

* Üst veya orta karnda ve srtta ar

* Bilinmeyen herhangi bir nedenden dolay zayflama

* tah kayb

* çok yorgun hissetme

* Sebepsiz kant

Pankreas Kanseri Nasl Tedavi Edilir?

Pankreas kanseri olan hastalar için farkl tedavi türleri vardr. Be çeit standart tedavi uygulanmaktadr:

* Ameliyat

* Radyasyon tedavisi

Radyoterapi, yüksek enerjili x-nlar veya dier radyasyon türlerini kullanarak kanser hücrelerini öldürmek veya onlar büyütmekten alkoyan bir kanser tedavisidir.

* Kemoterapi

Kemoterapi, hücreleri öldürerek veya bölünmeden durdurarak kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak için ilaçlar kullanan bir kanser tedavisidir.

* Kemoradyoterapi tedavisi

Kemoradyoterapi, her ikisinin etkilerini arttrmak için kemoterapiyi ve radyasyon terapisini birletirir.

* Hedefe yönelik terapi

Hedeflenen tedavi, normal hücrelere zarar vermeden spesifik kanser hücrelerini tanmlamak ve saldrmak için ilaçlar veya baka maddeler kullanan bir tedavi eklidir.

Korunmak çin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Pankreas kanserinden korunmak için kontrol edebileceimiz risk faktörlerini azaltmamz veya yok etmemiz gerekir. Bunlarn bansa sigara gelmektedir. Sigara içmemek, pankreas kanseri olma olasl azaltr. Ar kilo almamak ta riski azaltmaktadr. Vitaminden zengin diyetlerin, pankreas kanseri dahil tüm kanserlerde koruyucu özellii vardr. Ayrca eker hastas veya kronik pankreatiti hastas olanlar, baz kaltsal hastal olanlar veya ailesel öyküsü olanlar kontrollerinde pankreasa özel muayene ve tahliller yaptrarak hastal erken evrede yakalama frsat yakalayabilirler.

Ana Sayfaya Git