Pankreassız yaşanır mı?

Pankreas yetmezliğinde beslenme ve sindirim sistemi problemleri ile beraber diyabetin ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Onur Yaprak “Artık çoğu durumda, tıbbi tedaviler pankreasın yerini alabilir, ancak pankreas olmadan yaşayan insanlar özenli izleme ve tıbbi bakım gerektirir. ABD'de çalışmaları süren yapay pankreas ise gelecek vadeden bir teknolojidir” dedi.

Haberler 02.03.2020 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Onur Yaprak, vücutta birçok hasara neden olan pankreas yetmezlii ve kanserine ilikin açklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yaprak, pankreasn ileyiine ilikin Pankreas karn üst boluunda mide arkasnda yer alan ortalama 15-20 cm uzunluunda ve 70 gram arlnda bir organdr. Temel görevi yiyeceklerle beraber aldmz karbonhidrat, protein ve yalarn sindirimi için enzimler ile insülin, glukagon, somatostatin gibi hormonlar salglamaktr. Pankreas yetmezliinde beslenme ve sindirim sistemi problemleri ile beraber diyabet ortaya çkar dedi.

YAAM TARZI DEKLKLER ART

Uzun yllar önce, pankreasla ilgili ciddi sorunlarn neredeyse her zaman ölümcül olduuna dikkati çeken Prof. Dr. Yaprak, unlar söyledi: Artk çou durumda, tbbi tedaviler pankreasn yerini alabilir, ancak pankreas olmadan yaayan insanlar özenli izleme ve tbbi bakm gerektirir. Pankreasn olmamas ayn zamanda bir kiinin ayarlanmas zor olabilecek çeitli yaam tarz deiiklikleri yapmak zorunda kalaca anlamna gelir. Kanserden bamsz yaplan bir aratrmada pankreassz 5 yl üzeri yaam ihtimali yüzde 75 olarak bulunmutur. Pankreasn yüzde 20lik bir ksm bile kalsa kiide diyabet ve sindirim problemleri ortaya çkmayabilir. Cerrahlar olarak ameliyatlarmzda hastann hayat kalitesinin devam için en az pankreasn yüzde 20sinin kalmasn arzu ediyoruz. Ancak yaygn pankreas kanseri veya kanserleme riski yüksek olan kistlerin bulunmas, kronik pankreas iltihab veya birinci ameliyat sonras tamamlama gerektiren durumlarda total pankreatektomi ismini verdiimiz ve pankreasn tamamnn alnd operasyon gerekli olabilmektedir.

YAPAY PANKREAS GELECEK VADEDYOR

Prof. Dr. Yaprak, pankreasn tamamnn alnmasndan sonra hastalarn diyetisyen ve endokrinolog tarafndan takibi gerektiini belirterek, u bilgileri verdi: Kiinin düzenli insülin enjeksiyonlarna ihtiyac olacaktr. Baz durumlarda, bu enjeksiyonlar bir insülin pompas ile deitirilebilir. Kan ekerinin çok yükselmesi kadar dümesi de hayati tehlike oluturduundan hastalar kan ekeri seviyelerini kontrol etme, ne ve ne kadar yediklerini planlama ve vücutlarna dikkat etme konusunda dikkatli olmaldrlar. Yiyeceklerin uygun ekilde parçalanp emilmesi için her öünle birlikte sindirim enzimleri almak gerekir. Enzim haplarn unutmak, derin osteoporoza, ishal ve yal dk gibi gastrointestinal sorunlara, vitamin eksikliklerine neden olur. Gelecek vaat eden bir teknoloji yapay pankreastr. Bu cihaz, kan ekeri seviyelerini yorumlayabilen sürekli bir glikoz monitörüne sahip insülin pompas teknolojisine sahiptir. Yapay pankreas u anda Amerika Birleik Devletlerindeki sahalarda klinik denemelerde bulunmaktadr. Pankreas kalmam hastalar üzerinde uzun süreli çalmalar yoktur, ancak deneyimler hastalarn ancak dikkatli tbbi gözetim ve bakm ile normal yaam beklentisine sahip olabilecei yönündedir.

Ana Sayfaya Git