Parkinson'da bağışıklık sisteminin rolü olabilir

Bilim adamları, ilk kez Parkinson hastalığının ortaya çıkmasında bağışıklık sisteminin otomatik tepkilerinin rolü olabileceğine dair bulgulara ulaştı.

Haberler 23.06.2017 - 01:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin Columbia Üniversitesi Tp Merkezi ve La Jolla Alerji ve Baklk Enstitüsünden bilim adamlarnn, Parkinson hastalna ilikin yaptklar aratrmann sonuçlar Nature dergisinde yaymland.

Aratrmada bilim adamlar, Parkinson hastalnn semptomu olan yalanmayla birlikte beyin hücrelerinde biriken alfa-sinüklein proteininin beyinde tetikledii baklk tepkisi sonucu, baklk hücrelerinin beyindeki nöronlara kar harekete geçip onlar tahrip ettiini saptad.

Baklk sisteminin rolü olabilir

Aratrma için 67 Parkinson hastas ile ayn yalardaki 36 salkl bireyin kan örneklerini karlatran bilim adamlar, alfa-sinükleine maruz kalan salkl bireylerin kan örneklerinde baklk tepkisine rastlamazken, hastalk sebebiyle beyinde biriken proteine daha önce maruz kalm olan Parkinsonlu bireylerin kan örneklerinde güçlü baklk tepkisinin ortaya çkt gözledi.

Nöronlarn normalde baklk sisteminin otomatik tepkilerine kar korunakl olduuna dikkati çeken bilim adamlar, Parkison hastalnda zarar gören depomin nöronlarnn ise hücre yüzeyindeki protein içeriinden ötürü yabanc olarak alglandndan baklk tepkilerine maruz kalabildiini belirtti.

Bilim adamlar, alfa-sinükleine yönelik baklk tepkisinin Parkinsonu tetikleyen asl faktör mü olduunu yoksa beyinde nöron ölümüne katk yapan ikincil unsur olarak m ilev gördüünü anlamak için daha ileri çalmalar yaplmas gerektiini vurgulad.

Parkinsonun baklk kaynakl olarak ortaya çktnn saptanmas halinde hastaln baklk terapileriyle daha kolay tedavi edilebilecei kaydedildi.

Ana Sayfaya Git