Parkinson’un temel nedeni dopamin eksikliği

Genellikle 50 yaş üzerinde ortaya çıkan kronik bir hastalık olan Parkinson, ellerde titreme ve yürüyüşte yavaşlama şeklindeki belirtilerle ortaya çıkıyor.

Haberler 05.04.2018 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uzman Doç. Dr. Bar Metin, Parkinsonun beyinde dopamin isimli bir maddenin eksikliine bal oluan bir hareket bozukluu olduunu söyledi. Doç. Dr. Bar Metin, Parkinson belirtilerinin hareketlerde yavalama, ellerde veya ayaklarda titreme ve kaslarda katlk olduunu söyledi.

Parkinson tedavi edilebilir

Doç. Dr. Bar Metin, Parkinsonun genelde 50 ya üzerinde ortaya çkan kronik yani uzun süreli bir rahatszlk olduunu belirterek Hastalk genelde tek bir uzuvda titreme veya katlkla balar. Zaman içinde dier uzuvlara yaylabilir. Parkinson hastal tedavisi olan bir hastalktr ancak bu tedavi genelde yaam boyu ilaç kullanlmasn gerektirir dedi.

Ellerde titremeye dikkat!

Parkinson belirtilerini de anlatan Doç. Dr. Bar Metin, u bilgileri verdi:

Parkinson hastalnda ellerde özellikle istirahat halinde yani kii herhangi bir i yapmazken titreme görülür. kinci olarak yürüyü yavalamas olabilir. Bu yavalama genelde küçük admlarla yürümeye baldr. Kiinin el hareketlerinde de yavalama olabilir. El hareketlerinde yavalama günlük ilerini yapmasn engelleyebilir. Son belirtisi de kas katldr. Bu belirti kendini genelde kas ve eklem arlar, giyinip soyunmada zorluk eklinde belli eder.

Dopamin eksiklii temel neden

Beyinde dopamin üreten nöronlarda dejenerasyona bal dopamin eksikliinin temel Parkinson nedeni olduunu ifade eden Doç. Dr. Bar Metin, Baz hastalarda beyinde damar tkanklna bal da Parkinson belirtileri görülebilir dedi.

laçlarn düzenli kullanlmas çok önemli

Parkinson hastalarnn tedavisinde ilk olarak beyinde eksik olan dopamini tamamlayan ilaçlar kullanldn ifade eden Doç. Dr. Bar Metin, Birçok hasta bu tedavilerle yaamlarn normal ya da minimal sknt yaayarak sürdürebilir. Tedavide hastann yapmas gereken ilaçlar doktorun söyledii ekilde ve muntazam almasdr. laçlara ek olarak baz hastalarda fizyoterapi de yaam kalitesini artrmak için kullanlabilir. Küçük bir hasta grubunda ilaçlar uzun süre kullanldktan sonra fayda etmemeye veya yan etkiler yapmaya balayabilir. Bu durumda özellikle beyne ameliyatla uyarc elektrot yerleme teknii kullanlabilir diye konutu.

Tedavi ile normal yaama devam edilebilir

Nöroloji Uzman Doç. Dr. Bar Metin, önerilerini öyle sralad: Parkinson yaam boyu ilaç kullanlmas gereken bir hastalk olduundan hastalarmzn öncelikle ilaçlarn düzenli kullanmasn ve düzenli hekim kontrolüne gelmelerini tavsiye ederim. Son yllarda bu hastaln tedavisinde birçok yeni ilaç kullanma girdi ve bu ilaçlara bal yaam kalitesi artt. Hastalarmzn Parkinson tehisi konulduunda umutsuzlua kaplmasna neden olacak bir durum yoktur. Birçok hastamz tedavi ile normal yaamlarna devam edebilmektedir.

Ana Sayfaya Git