Parmak emmek diş yapısına risk

Diş sağlığı ile ilgili alışkanlıklarının çocuklukta edinilmesi gerektiğini belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Alanur Sevde Aşkın, “3 yaşından itibaren 6 aylık periyotlarla diş hekimi kontrolü başlamalıdır. Çocuklar diş çıkarmaya başladığından itibaren parmak ya da emzik emme alışkanlığı bırakılmalıdır. Bu alışkanlık hem dişlerin çapraşık olmasına hem de gelişen üst çenenin kubbeleşip daralmasına neden olur” ifadelerini kullandı.

Haberler 02.09.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Az ve Di Sal Uzman Dt. Alanur Sevde Akn, çocuklardaki di sal hakknda açklamalar yaparak, alkanlklar konusunda da uyarlarda bulundu. Dt. Alanur Sevde Akn, çocuunuzu, herhangi bir ar veya krlma gibi bir durum yoksa 3 yandan itibaren 6 aylk periyotlarla di hekimi kontrolüne getirmelisiniz. Bu kontrollerde sadece dilerin çürük durumuna deil, ayn zamanda süt dilerinin sürme durumlarna, di etinin salkl olup olmamasna da baklr. Baka bir açdan bakacak olursak çocuunuz küçük yatan itibaren di hekimine gelmeye alrsa, ileride tedavi sürecinde hem size hem kendisine büyük rahatlk salanm olur diye konutu.

SÜT D VE DAM DLERN SÜRMES

Her çocukta di sürme zamannn genetik özelliklere, beslenmeye, rka, anne sütü gibi etkenlere bal olarak deitiini belirten Akn, ortalama sürme yalar hakknda u açklamalarda bulundu:

Süt dileri, alt ön dilerde 6-8. ay arasnda sürmeye balar. Daha sonrasnda köpek dileri ve süt azlardan devam ederek 2.5-3 yanda süt dilerinin sürmesi tamamlanr. Daimi diler ise alt 1. büyük az diinin 6 yanda sürmesiyle balar ve ortalama 12-13 yanda daimi kanin (köpek dii) sürmesiyle daimi dilenme tamamlanm olur.

SORUN YOKSA SÜT DN çEKTRMEYN

Süt dilerinin çekilmesi hakknda bilgi veren Dt. Alanur Sevde Akn, Her süt dii, daim di gelene kadar az içinde en güzel yer tutucu görevini üstlenir. Bu sebeple süt diinin kökünde geçmeyen apse, süt diinde vertikal krk, ileri derecede di harabiyeti veya dite mobilite (sallanma) söz konusu deilse süt diinin çekilmesi önerilmez. Eer süt dileri yandan önce çekildiyse çocuunuzun dilerinde daha fazla çapraklk yaratmamak ve mevcut komu dilerin devrilmesini önlemek amacyla dilere yer tutucu ilemi yaplr. Yer tutucu için çocuunuzdan yumuak bir materyalle ölçü alnr ve bolua uygun bir ekilde yer tutucu oluturulur diye konutu.

PARMAK EMME ALIKANLII BIRAKILMALI

Dt. Alanur Sevde Akn çocuunuz dilenmeye baladndan itibaren parmak ya da emzik emme alkanl braklmaldr çünkü bu alkanlk hem dilerin çaprak olmasna hem de gelien üst çenenin (maxilla) kubbeleip daralmasna neden olur. Bu da ilerleyen yalarda iskeletsel ve disel problemlere sebebiyet verir. Biberonla uyuma da parmak emme sonucunda oluacak sorunlarn yan sra özellikle eker veya tatlandrc içeren bir içecekse dilerde erken yata çürümeye ve di kayplarna yol açabilir. Bu sebeple bu tarz alkanlklarn mümkün olduu kadar erken süreçte braktrlmas gerekir açklamasnda bulundu.

FLOR TEDAVS VE FSSÜR ÖRTÜCÜ UYGULAMALARI

Florun özellikle süt dileri için oldukça yararl bir mineral olduunu belirten Akn, sözlerini öyle tamamlad:

Di yüzeylerine iyice nüfuz ederek çürük oluumuna engel olur ve diin ömrünü uzatr. Sanlan önyargnn aksine flor tedavisi, çocuunuzun çürük riski durumuna göre ortalama ylda 1 kere yaptrlmas gereken bir ilemdir. Fissür örtücü, özellikle çürük riski yüksek olan çocuklara önerilen, dilerin çineme yüzeyindeki fissür denilen engebeli alana dii koruyucu ve besleyici bir materyalle düz hale getirilerek diin çürüme riskini en aza indirir. Genellikle 6 ya dii dediimiz 1. büyük az dilerine; sonrasnda 2. büyük az dilerine uygulanr.

Ana Sayfaya Git