Pasif içiciler ölüyor

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Mustafa Aydın "Bu 25 binin yaklaşık 10 bini henüz daha 'anne, baba' demesini bilmeden, daha henüz emekleyen ancak anneleri babaları tarafından sigara içildiği için zehirlenen çocuklar"

Haberler 10.02.2022 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Sigarayla Sava Dernei Bakan Doç. Dr. Mustafa Aydn, Türkiyede her yl 25 bin kiinin pasif sigara içiciliinden yaamn yitirdiini bildirdi.

Aydn, sigara içen ebeveynden doan bir çocuun dünyaya yüzde 25 engelli gelme ya da kansere yakalanma riski olduunu anlatt.

Sigarann insan salna olumsuz etkilerinin yan sra ekonomik yönden de büyük maddi kayplara neden olduunu vurgulayan Aydn, Sigaraya her yl Türkiyede yaklak 20 milyar dolar para harcanyor. imdi bu parayla neler yaplabilir diye hesaplyorsunuz, yani ne kadar köprü, ne kadar yer alt kaynaklar, hastane gibi insanln gelecei için faydal bir ekilde deerlendirilebilir... Ama o paray biz ne yapyoruz? Scak para olarak sigaraya veriyoruz ve sigarayla kendimizi, geleceimizi mahvediyoruz. diye konutu.

Aydn, sigara kullanmaya 20 yandan sonra balayanlarn orannn binde 5-10 seviyesinde bulunduunu aktararak, nsanlar sigaraya 12-13 ya grubuyla 20 ya arasnda balyor. El birliiyle sigarnn gerçek yüzünü gençlerimize ve çocuklarmza anlatmalyz. Sigaraya balamak çok kolay ama sigaradan kurtulmak, o bamllktan kurtulmak çok zor. ifadesini kulland.

SGARA ÖZENT YOLUYLA BULAAN BR HASTALIKTIR

Doç. Dr. Mustafa Aydn, Türkiye Sigarayla Sava Derneinin 1997 ylnda kurulduunu, dernek kurulmadan önce ülkede sigara içen saysnn 32 milyon olduunu, bugün ise bu rakamn 18 milyona indiini bildirdi.

Bunun yeterli olmadnn altn çizen Aydn, öyle devam etti: Bizim çalmaya devam etmemiz lazm. Sigarann son molekülü bu dünyadan yok oluncaya kadar mücadele etmeliyiz. Sigara kartelleri, sigarann yaygnlamas, özellikle gençleri sigaraya altrmak için her türlü yolu deniyorlar. Bunun için toplumun önde gelen özellikle sanatçlarna reklamlarnda, filmlerinde, tiyatro sahnelerinde hatta müzik kliplerinde bile sigara kullandrtyorlar. Niye? Gençler onlara özensinler diye. çünkü sigara özenti yoluyla bulaan bir hastalktr.

Sigara içilen ortamlarda bulunulmamasnn önemini vurgulayan Aydn, Pasif içicilie deinirsek, ülkemizde her yl 25 bin kii sigara içmedii halde sigara içenler tarafndan öldürülüyor. Bu 25 binin yaklak 10 bini henüz daha anne, baba demesini bilmeden, daha henüz emekleyen ancak anneleri babalar tarafndan sigara içildii için zehirlenen çocuklar. diye konutu. Aydn, havann da sigara dumanyla kirletilmemesini istedi.

Ana Sayfaya Git