Pasif içiçilik!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande İkitimur, pasif sigara içiminde en sık gelişen semptomların; gözlerde kaşıntı batma hissi, baş ağrısı, burunda akıntı ve öksürük olduğunu söyledi.

Haberler 12.06.2019 - 00:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tütün duman iç ortamlarda bulunan insan sal açsndan en önemli ve en zararl çevresel kirleticilerinden saylyor. Sigara içmeyen kiilerin maruz kald bu duman pasif sigara içimi olarak tanmlyor. Göüs Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Hande kitimur, pasif sigara içimi hakknda açklama yapt.

Dr. kitimur, pasif sigara içimi ya da çevresel sigara duman maruziyeti sonucu en sk gelien semptomlar gözlerde kant batma hissi, ba ars, burunda aknt ve öksürük olduunu belirterek, Bu ani gelien semptomlardan daha da önemlisi ise çevresel sigara dumannn astm, KOAH gibi solunum yolu hastalklarna neden olmasdr dedi.

KOAH ve astm gibi hastalklara yakalanma riski artar

Pasif sigara içimini deerlendirebilmek; sigara içiminin tipi, yaklan sigara says, sigara içilen odann genilii ve odann havalanma ekli gibi birçok faktöre bal olduundan oldukça zor olduunu bildiren Dr. Hande kitimur, çevresel sigara duman maruziyeti ile hastalklar arasndaki ilikiyi belirlemek için nikotin metaboliti olan kotinin kan, idrar ve tükrükdeki ölçümleri incelenmitir. Yaplan çalmalarda aktif sigara içici eleri ile yaayan ve sigara içmeyen kadnlarn kandaki kotinin düzeylerinin, ei sigara içmeyen kadnlara göre daha yüksek olduu gösterilmitir. Pasif sigara içimine maruz kalanlarda öksürük, nefes darl, hrltl solunum semptomlarnn daha fazla görüldüü ve akcier hastalklar olmamalarna ramen sigaraya maruz kalmayanlara göre solunum fonksiyon testlerinin daha düük olduu da birçok çalma ile ortaya konulmutur. Özetle; sigara içmeyen fakat pasif sigara içimine maruz kalanlarda hem solunumsal semptomlar artmakta, solunum testleri dümekte ve kronik akcier hastalklar olan KOAH ve astm gibi hastalklarn gelime riski artmaktadr eklinde konutu.

Sigara içimi ve inme arasnda kuvvetli bir iliki vardr

Akcier kanserinin en önemli etiyolojik nedenlerinden birinin aktif sigara içimi olduu uzun yllardr bilinen gerçektir diye belirten Dr. Hande kitimur, çevresel tütün maruziyeti, solunumsal semptomlar, astm, KOAH ve akcier kanseri gibi solunum sisteminin bulgu ve hastalklarnn nedenleri arasnda yer ald gibi kardiyovasküler sistem üzerine de olumsuz etkilere neden olmaktadr. Birçok çalma ile sigara içmeyen fakat sigara içen ele evli olanlar ile sigara içmeyen ele evli olanlarn koroner kalp hastal riski karlatrlmtr. çalmalarn sonucunda çevresel sigara duman maruziyetinin kalp hastal riskini yüzde 30 arttrdn bulmulardr. Son zamanlarda pasif sigara içimi ile inme arasnda da kuvvetli ilikiler olduu ortaya konulmaya balanmtr. Aktif sigara içimi ile akcier kanseri arasnda kuvvetli bir iliki mevcuttur. Epidemiyologlar tarafndan Avrupa Birlii Ülkelerinde yaplan bir çalmada akcier kanserine bal ölümlerin yaklak yüzde 1ine pasif sigara duman maruziyetinin neden olduu bulunmutur diye ifade etti.

Hamilelik boyunca sigara ciddi zararlar verir

Pasif sigaraya maruziyet doum öncesi dönemden balayarak tüm çocukluk ça boyunca solunum sistemi ve dier sistemler üzerine olumsuz etkilere yol açtnn altn çizen Dr. kitimur, Birçok çalma hamilelik boyunca sigara içen annelerin bebeklerinde intrauterin büyüme gerilii olduunu göstermitir. Doumdan sonra da sigara içen annelerin bebeklerine hem hava yolu ile hem de anne sütü yolu ile sigara metabolitleri geçmektedir. Doum sonras ani bebek ölümleri, orta kulak iltihab, alt solunum yolu enfeksiyonlar ve tüberkülozda arta sebep olmaktadr. Sigaraya maruziyet astml çocuklarn semptom ve hastaneye bavurularnda belirgin arta yol açmaktadr. Salkl ve astm gibi solunum sistemi hastalklar olmayan çocuklarda da sigaraya maruziyetin solunum fonksiyonlarnda azalmaya ve astm gelitirme riskinde arta yol açtn gösteren çalmalar vardr. Sonuç olarak, pasif sigara içimi ülkemizde önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Özellikle çocuklarda ve erikinlerde solunum sistemi bata olmak üzere dier sistemler üzerine de olumsuz etkilere yol açmaktadr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git