Pelvik konjesyon sendromu nedir?

Pelvik ağrı, günümüzde kadınların “Kadın Hastalıkları ve Doğum” uzmanlarına başvuru sebepleri arasında ilk sıralarda yer almasına rağmen aslında bir çeşit damar hastalığıdır. Pelvik konjesyon sendromu nedir, gibi tüm sorularınızın cevaplarını Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk cevapladı.

Haberler 12.08.2018 - 11:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gebelik, imanlk, hareketsizlik gibi çeitli sebeplerle karn içinde bulunan ve kadn genital organlarnn kann toplayan toplardamarlarn varislemesi, hastaln geliimine sebep oluyor. Östrojenin, bu toplardamarlar üzerindeki olumsuz etkilerinin de hastaln oluumunda ve ilerlemesinde rolü mevcut.

Damar hastalklar konusunda yurt içi ve yurt dnda önemli çalmalara imza atan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doç. Dr. Cem Artürk, bilinmeyen hastalk olarak adlandrlan PKS ile ilgili unlarn altn çiziyor: PKS hastalarnda genelde nedeni baka sebeplerle açklanamayan, menstrüel döngüden etkilenmeyen, cinsel iliki ile iddetlenebilen alt karn ve kask ars mevcuttur.

Ar ile birlikte kasklarda ve karnn alt ksmlarnda dolgunluk hissi de görülmektedir. Bu hastala yakalanan kadnlarda, adet dönemi arlar, beklenenden ve normalden daha iddetli olabilir. Hastalarn bir ksmnda genital bölgede, kasklarda, uyluklarn iç yannda ve kasklardan kalçalara doru varislemi damarlar dikkati çeker. Hastalarn büyük bölümünde gebelik döneminde ortaya çkm varisler bulunmaktadr. Sk idrara çkma, makat bölgesinde dolgunluk, idrarda kan görülmesi görülebilecek dier ikyetlerdendir.

PKS tedavisinde kullanlabilecek bir takm ilaçlar bulunduunu belirten Dr. Cem Artürk, Hormon dengesini kuracak bir takm ilaçlar hastaln ilerleme hzn azaltabilir ve bazen ilerlemeyi durdurabilirler. Bunun yan sra tan sonras kullanlacak tedavi yöntemi belirlenerek uygulama safhasna geçilmelidir. Sevindirici olan ise bu hastaln, son yllardaki teknik ve teknolojik gelimelerle birlikte katater aracl ile ameliyatsz tedavisinin mümkün olmas. Yln her aynda yaplabilen, hastanede kalmay gerektirmeyen ve gebe kalmay engellemeyen bu arsz giriimler, sadece bir ine deliinden gerçekletirilmekte ve ilem sonrasnda iyileme süreci oldukça ksa olmaktadr dedi.

Ana Sayfaya Git