Persistan Alerjik Rinit

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, alerjik hastalıkların sıklığının son yıllarda giderek arttığına dikkat çekti.

Haberler 25.03.2019 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Doç. Dr. Yavuz Selim Yldrm, alerjik hastalklarn günümüzde modern tp açsndan ciddi bir salk sorunu olduunu ifade ederek, Skl yetikinlerde yüzde 10 ile 30, çocuklarda yüzde 40 civarnda olduu tahmin edilmektedir. Alerji semptomlar hastalarn yaam kalitesini, uyku kalitesini, duygu durumunu, örenme baarsn ve akademik baarsn etkilemektedir dedi.

ALERJNN ETKLER

Alerji tedavisinin günümüzde alerjenden korunmann dnda alerji ilaçlar ile yapldn ancak bu ilaçlarn istenmeyen baz yan etkileri olduunu, bunun da yan etkilerle kiinin yaam kalitesini etkileyebildiini anlatan Doç. Dr. Yldrm, Bu durum aratrmaclar yeni yöntemler bulmaya yöneltmi. Beslenmenin alerji ile yüksek oranda birliktelik gösterdii saptanm. Beslenmeye eklenen probiyotik takviyesinin anti inflamatuvar yant oluturarak alerji skln azaltt gösterilmi, yine probiyotiklerin kullanlmas alerjik rinit hastalarnda dengeli bir barsak floras oluturmasna katkda bulunarak solunan ve besinlerle alnan gdalardaki alerjiye verilen tepkinin azalmasn salamtr. Barsak floras üzerine etkileri ve alerjik yant azaltmas sebebiyle probiyotikler modern bir tedavi yöntemi olup, alerjiyi önlemek ve tedavi etmek için güncel bir yöntemdir. Probiyotiklere ek olarak gdalardaki eker miktarnn veya ekerli gdalarn fazla tüketilmesinin alerjik rinit skln artrd gösterilmi, yine ilenmi unlu mamüllerin fazla tüketilmesinin alerji skln belirgin ekilde artrd gösterilmitir. Özellikle tahllardaki glutenin alerjide belirgin rol ald gösterilmi. Yine beslenmedeki ilenmi hazr gdalarn, tahllarn, ekerlerin azaltlmas veya kesilmesi vücudun inflamatuvar yantlarnda azalmalar salayarak belirgin bir alerji kontrolü salamaktadr diye konutu.

TEST LE TESPTLER

Doç. Dr. Yavuz Selim Yldrm, alerji yapan nedenin deri testi ile saptanmasndan sonra bu kiinin hayatnda bir takm deiiklikler yapmak gerekebileceini belirterek, Ev ortamnn düzenlenmesi, çalma ortamnn ve kyafetlerin düzenlenmesi ve elbette beslenmesinin düzenlenmesi gibi. Alerjiden korunmak da bir tedavi yöntemidir. Korunma ve beslenme önlemlerini almamza ramen hala alerjik ikayetleri devam eden hastalarda ilaç tedavilerinin olumsuz etkilerinden kaçnmak için baka tedavi araçlar devreye girmektedir. Örnein bunlardan bir tanesi fototerapi. Fototerapi ile burun etleri n vastas ile yaklarak burun içerisindeki alerjik reaksiyon azaltlmaktadr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git