Pestisli sebzeler!

Pestisit içerdiği bilinen sebze ve meyveleri çok tüketen kadınların, tüp bebek tedavisinde daha az başarı sağladığı hatta bebek sahibi olma olasılıklarının azaldığı ortaya çıktı.

Haberler 27.03.2019 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn hastalklar Doum ve Tüp Bebek Uzman Op. Dr. Betül Görgen, JAMA Internal Medicinede yaynlan aratrmann detaylar hakknda u bilgileri verdi:

Aratrmada beslenme düzenleri hakkndaki anket sorularn yantlayan ve üreme sal yardm alan 325 kadn izlendi. Aratrmaclar gebe kalp bebek sahibi olan kadnlarn ankette belirttikleri beslenme düzenine göre tükettikleri meyve ve sebze miktarn analiz ederek bu besinlerden en çok pestisit içerenleri belirlediler.

YÜZDE 26 ORANINDA DAHA AZ

Bu gönüllü katlmclardan 228i bebek sahibi oldu, fakat çocuk sahibi olma olasl pestisit kalnts içeren sebze ve meyveleri daha az tüketen kadnlarda daha yüksek olarak tespit edildi.

Tüp bebek tedavisi (IVF) gören, günde iki kereden fazla çilek ve biber gibi ürünlerden tüketen kadnlarn bu ürünlerden günde bir kez ya da daha az tüketen kadnlara göre yüzde 26 orannda daha az çocuk sahibi olduu belirlendi.

Hayvanlar üzerinde yaplan çalmalarda ise, pestisitlerin endokrin sistemin ilevini engelleyen faktörler olarak ilev gördüü bulundu.

Ana Sayfaya Git