Peynir tüketimi kemik erimesi riskini azaltıyor

Zengin bir kalsiyum ve protein kaynağı olan peynirin düzenli olarak tüketilmesi, kemik erimesi (Osteoporoz) riskini azaltıyor. Kemik sağlığının korunması, kırık riskinin azaltılması için en önemli konu ise yeterli kalsiyum ve D vitamini alımı.

Haberler 03.11.2016 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Ayegül Ketenci, geliimini sinsi bir ekilde sürdüren kemik erimesinin önlenmesinde en önemli konunun hastalanmadan önce korunma olduunu kaydetti. Ketenci, özellikle düzenli süt ve süt ürünleri tüketimiyle D vitamini almnn ileride görülebilecek osteoporoz riskini azalttn söyledi.

Her ya döneminde görülmekle birlikle genellikle yallarda görülen osteoporozun kemiklerde zayflama ve krk riskini artran bir hastalk olduunu belirten Ketenci, Osteoporoz kemiklerin güçlü ve salam kalmas için gereken kalsiyumun büyük bir ksmnn kaybolmas, kemik yapsnn ve kalitesinin bozulmas anlamna gelir. Bu konuda genetik çok önemli olmakla beraber çocukluktan itibaren yetersiz ve dengesiz beslenme, hareketsiz bir yaam kemik erimesine zemin hazrlamaktadr. Osteoporozu önlemede en önemli iki faktörden birinin güçlü kemik oluumunu salamak, dieri ise kemik kaybn önlemektir dedi.

Yeterli oranda kalsiyum

Ketenci, öyle devam etti: Kemiklerdeki doruk kemik kütlesi büyüme hzna bal olarak artar ve 17-18 ya civarnda en yüksek düzeye ular. 30 yaa kadar kemiin maksimal kütlesinde önemli bir deiim olmaz. Bu yatan sonra ise azalma balar. Kemiin kütlesinin kayb menopozla birlikte hzlanr. Bu nedenle, kemik erimesi riskinin azaltlmasnda, çocukluk çandan itibaren alnan kalsiyum miktar önemlidir. Düzenli hareket, yeterli D vitamini ile ihtiyaç duyulan dier minerallerin alm kemik salmzla dorudan ilgilidir. çocukluk ve gençlik yllarnda kemiklere yaplan yatrm, sonraki yalar için önemlidir

Kemik Sal için peynir önemli

Kemiklerin gelimesinde ve kemik salnn korunmasnda süt ve süt ürünlerinin büyük önem tadn da kaydeden Prof. Dr. Ketenci, özellikle kalsiyum ve protein kayna peynirin kemik sal için en önemli gdalardan biri olduunu belirtti. Prof. Dr Ketenci öyle dedi:

Kemik erimesi için en önemli konu, hastalktan önce korunmaktr. Bunun için de yeterli dengeli beslenme, kemikler için büyük önem tayor. Günlük kalsiyum ihtiyacnn karlanmasnda ve kalsiyum almnn artrlmas için; hem öün hem de öün aralarnda, süt, peynir yourt, kefir gibi ürünleri tercih etmek, hamur tatllar yerine sütlü tatllarn tüketimine özen göstermek gerekiyor. Süt, protein fosfor, magnezyum, potasyum ve çinkonun da bulunduu kemikler için çok önemli 22 temel besin maddesinin 18 tanesini içeriyor. Ancak fazla miktarda süt alndnda içindeki laktoz, galaktoza dönüüyor. Oysa peynirin içindeki laktoz, sütteki gibi galaktoza dönümedii için daha güvenle yiyebileceimiz bir gda.

Ana Sayfaya Git