Pikniğe giderken renkli kıyafetler giymeyin

YAZ aylarında böcek ısırıklarının hızla arttığını söyleyen Uz. Dr. Mahmut Demirci, Isırıkların, kişinin alerjisi varsa çok daha ciddi yan etkiler gösterebileceğini söyledi.

Haberler 31.07.2018 - 10:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Böcek srmas durumunda ilk yaplmas gerekenin bölgeyi sabunlu suyla ykamak olduuna dikkat çeken Uz. Dr. Demirci, Böcekler renkleri sever. O yüzden piknie giderken pastel tonlarda kyafet giymekte yarar var. Ayrca böcein srd bölgeyi skmak veya çizmek cildi tahri eder ve zehri yayar dedi.

ISIRILAN BÖLGE TAHR EDLMEDEN SABUNLA YIKANMALI

Özellikle tatil bölgelerinde ve yeillik alanlarda böcek srmas riskine kar alnmas gereken önlemler hakknda bilgi veren ç Hastalklar Uzman Dr. Mahmut Demirci, özellikle alerjik bünyeli kiileri uyard ve öyle dedi:

Kiinin alerjik bir bünyesi varsa srkla birlikte oluan kzarklk lokal olarak kalmayabilir. Vücudun farkl bölgelerinde ciddi ikayetlere neden olabilir. Böcek srndan üpheleniliyorsa, o bölgenin enfeksiyon kapmamas için hzl bir ekilde sabunlu suyla temizlenmesi ilk yaplmas gereken müdahaledir. Sabunlu suyla o bölge temizlendikten sonra o bölgenin tahri edilmemesi, enfeksiyon riskini engellemek açsndan çok önemlidir. Ancak ar sokmasnda, eer arnn inesi o bölgede derinin içerisinde kaldysa oradan çkartlmas önemlidir. Mümkün olduunca cildi tahri etmeden bu uygulama yaplmaldr.

ZEHRL BÖCEK ISIRIKLARINDA DKKATL MÜDAHALE EDLMEL

Zehirli böcek srklarnda, zehrin dalmamas ve cildin tahri olmamas için de uyarlarda bulunan Uz. Dr. Demirci, özellikle akrep sokmalar srasnda nasl bir müdahale yaklamnda bulunulmas gerektiin öyle anlatt: Zehirli böcek srklarnda özellikle de akrep srmasnda, o bölgedeki zehrin dalmamas için gerekli önlem alnmaldr. Eer zehir dalmasn diye cilde zarar verecek ekilde o bölge sklrsa, zehrin daha geni bir alana yaylmasna yol açlabilir. Eer yara kol veya eldeyse, kalp seviyesinin üzerinde tutulmas imeyi ve zehrin dalmasn engellemeye yardmc olur.

VAKT KAYBETMEDEN DOKTORA BAVURULMALI

Böcek srklarnn baz yan etkilerinde zaman kaybetmeden en yakn hastaneye gidip, sran böcei tarif etmek gerektiini söyleyen Uz. Dr. Demirci, Kiinin alerjisi varsa ve böcek sryla beraber nefes darl yaamaya baladysa, yutkunma güçlüü çekiyorsa, kalbinin hznda ve ritminde düzensizlik varsa, kalbi hzl atyor ve ba dönmesi yayorsa, bulant, kusma, ishal ve atei varsa mutlaka en yakn salk kurumuna bavurmak gerekir. Burada hangi böcein srdn tarif etmek de doru müdahaleye yardmc olur diye konutu.

KENE, KAFASI çERDE KALMAYACAK EKLDE çIKARILMALI

Kene srklarnda ise müdahale etmeden, mutlaka salk kuruluuna gitmek gerektiine vurgu yapan Uz. Dr. Demirci, Eer hastaneye gidilemiyorsa kenenin kafasn koparmadan manevralarla tutup çkarlmaldr. Keneyi, skarak kafas içeride kalmayacak ekilde çkarmak çok önemlidir. Kenenin enzimleri sknt yaratr ve bu da hemen ortaya çkmaz. Bu nedenle kene çkarldktan 4872 saat sonra belirtiler görülmeye balar. Bulant, kusma, ate, ishal ortaya çktnda ve o kiinin kene tarafndan srldna dair üphe varsa, en yakn salk kuruluuna bavurmak önemlidir dedi.

RENKL KIYAFETLER YERNE PASTEL TONLARI TERCH EDN

Piknik yerlerinde veya yeil alanlarda, böceklerin renkli kyafetlere daha çok geleceini kaydeden Uz. Dr. Demirci, daha pastel tonlarda kyafetler tercih edilmesini önerdi. Uz. Dr. Demirci, Renk tercihi konusunda kyafetlere dikkat etmek gerekir. Alerjisi olanlarn alerji hap ya da urubunu yannda bulundurmas, lokal olarak kullanlacak bir antihistaminikli bir krem bulundurmas tedbir anlamnda yeterli olacaktr uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git