Pirincin bilinmeyen faydaları

Türkiye mutfağının en çok kullanılan sağlık besini pirincin, önemli faydaları sıralandı.

Haberler 18.04.2019 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya ile birlikte Türkiye mutfanda en çok rastlanan besinlerden olan pirincin faydalar açkland. California Rice Commission verilerine göre pirincin dünya çapnda krk binden fazla çeidine rastland görüldü.

Pirincin salad yararlar u ekilde belirtildi:

Kolesterol içermez

Pirinç yemek çok basit bir sebeple salk için son derece yararldr çünkü zararl ya, kolesterol veya sodyum içermez. Dengeli beslenmenin ayrlmaz bir parçasn oluturur. Pirinç dünyann en çok kullanlan ve yenen gdalarndan biridir çünkü çok küçük miktarlar bile insanlar salkl ve canl tutabilir.

Kan basnc yönetimi

çindeki düük sodyum sebebiyle pirinç yüksek kan basnc ve hipertansiyon sorunu olanlar için en iyi gdalardan biri olarak kabul edilir.

Kanseri önleme

Esmer pirinç gibi, tam tahll pirinç de birçok kanser türlerine kar koruma salayabilen çözünmez lif bakmndan zengindir. Pek çok bilim adam ve aratrmac, bu tür çözünmez liflerin kanserli hücrelerin geliimi ve metastazna kar vücudu korumak için hayati olduuna inanyor. Fiber, özellikle kolorektal ve barsak kanserine kar savunmada faydaldr. Bununla birlikte, lifin yan sra, pirinç vücudu serbest radikallerden temizleyen doal antioksidanlar veya tetikleyicileri olarak da hareket eden C vitamini, A vitamini, fenolik ve flavonoid bileiklere de sahiptir. Serbest radikaller organ sistemlerinize ciddi hasar verebilecek ve salkl hücrelerin kanserliye dönümesine sebep olabilecek ekilde hücresel metabolizmann yan ürünleridir. Antioksidan düzeylerinizin artrlmas müthi bir fikirdir ve daha fazla pirinç yemek bunu yapmak için harika bir yoldur.

Enerji kayna

Pirinçte karbonhidrat miktar bol olduu için, vücuda yakt salar ve beynin normal ileyiine yardmc olur. Karbonhidratlar vücut tarafndan metabolize edilmesi ve fonksiyonel, kullanlabilir enerjiye dönütürülmesi açsndan kaçnlmazdr.

Alzheimer hastal

Esmer pirincin, Alzheimer hastaln dikkat çekici ölçüde önlemeye yardmc olan nörotransmitterlerin büyüme ve aktivitesini tetikleyen besinlerden yüksek derecede içerdii söylenir.

çeitli yabani pirinç türlerinin beyindeki, bunama ve Alzheimer hastalna neden olan serbest radikaller ve dier tehlikeli toksinlerin etkilerini engelleyen nöro-koruyucu enzimleri tetikledii gösterilmitir.

Ana Sayfaya Git