Portakal suyu kolestrolü düşürür mü?

Kolestrol seviyesini sağlıklı bir ölçüde tutmak oldukça önemlidir. Bunu yapmak için çeşitli diyetler uygulandığı gibi ilaçlı takviyelerde yapılır. Peki portakal suyunun kolestrol seviyesine etkisi var mıdır?

Haberler 06.03.2017 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salkl kolesterol seviyelerini korumak, kalp hastalklarn önlemek açsndangereklidir. Yüksek kolesterollü gdalardan kaçnmak kadar, baz salkl gdalar beslenmede bulundurmak da seviyeleri istenilen düzeyde tutmak için yardmc olur. Bunlardan biri olan portakal suyu, kolesterolseviyelerini etkileyebilir. Kolesterolün iki türü vardr, bunlar iyi kolesterol olarak bilinen HDL ve kötü kolesterol olarak bilinen LDLdir. Portakal suyunun kolesterolle ilgili faydalar kesinlemi deildir; içilen portakal suyunun türü, miktar ve hali hazrda yüksek kolesterolün olup olmamas alnacak sonuçlar etkileyecektir.

PORTAKAL SUYU

Snrl klinik aratrmalar baz kiilerde saf portakal suyu içmenin LDL kolesterol seviyelerini düürebileceini göstermitir. 2010da yaynlanan bir çalmada yüksek kolesterollü katlmclar, 60 gün boyunca günde 750 ml portakal suyu içerek LDL seviyelerini düürmütür. Kolesterolü normal olanlarda ise LDL seviyeleri deimemitir.

Bitkisel steroller veya fitosteroller, bitkilerden elde edilen ve kolesterol emilimini snrlandran maddelerdir. Yaplan iki kontrollü klinik aratrmada bitkisel sterollerin eklendii portakal sularn içmenin LDL seviyelerini düürerek kolesterol problemini azaltt görülmütür. 2004te yaplan bir dier çalmada da, normal portakal suyunun aksine günde 2 gram bitkisel sterol destekli portakal suyunun 8 hafta boyunca içilmesinin LDL ve toplam kolesterol seviyelerini önemli oranda düürdüü görülmütür. Bu sonuçlar kolesterol seviyeleri normal deerlerin biraz üstünde olan katlmclarda alnmtr.

KOLESTROLÜ DÜÜRÜR

2010 ve 2004 tarihli çalmalar portakal suyunun ya da fitosteroller ile güçlendirilmi portakal suyunun, HDL seviyeleri üzerinde bir etkisi olmadn gösterse de, Kasm 2000 tarihinde yaplm bir çalmaya göre kolesterolü hafifçe yüksek katlmclar günde 750 ml normal portakal suyu tükettiklerinde HDL, yani iyi kolesterol seviyeleri yükselmitir. Aratrmaclar HDL yükseltici bu etkinin portakal suyundaki flavonoidlerden kaynakland üzerine fikir belirtmilerdir. Ancak ayn sonuçlar günde 250 ml veya 500 ml portakal suyu tüketildiinde alnmamtr.

Portakal suyu kolesterolü düürebiliyor olsa da alnabilecek baka basit önlemler de vardr. Krmz arap, zeytinya, siyah çay, tarçn, tam tahll ekmek, kahverengi pirinç, kzlck (cranberry) suyu, greyfurt, edamame, soya sütü, avokado ve mor üzüm suyu kan kolesterolü üzerinde faydal etki yapt bilinen gdalardandr. Ayrca düzenli egzersiz yapmak da LDL ve toplam kolesterol seviyelerini düürmeye yardmcdr.

Ana Sayfaya Git