Pörtlek göz artık çaresiz değil

Bazı hastalar da yapısal olarak doğuştan gelen veya sonradan gelişen pörtlek (iri) göz yapısına mevcut olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Ümit Beden, orbital dekompresyon ameliyatı ile iri gözlerin artık çaresiz olmadığını söyledi.

Haberler 14.10.2017 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Prof.Dr. Ümit Beden, Kozmetik yüz alglamasnda göz bölgesi en önemli bölgelerden birisidir. Göz ve çevresinde oluabilecek kozmetik kusurlar bu nedenle en çabuk fark edilen kusurlar arasnda yer alr. Bu gibi problemler genellikle yan ilerlemesi ile oluan ve göz kapaklarnda kendini gösteren torbalanmalardr. Bunun yannda, daha genç yalarda geliebilecek kusurlar da mevcuttur. Tbbi ad ile ekzoftalmus, halk arasnda bilinen ad ile pörtlek göz bu kusurlardan biridir. Bu durum doutan veya sonradan geliebilmektedir. Sonradan pörtlek göze neden olabilecek en sk sorun tiroit hastalklardr dedi.

PÖRTLEK GÖZ çARESZ DEL

Pörtlek gözün tiroit hastalklarnda olduu gibi sonradan gelien bir durum ise genellikle beraberinde baka göz sorunlarn da bulundurduunu kaydeden Dr. Beden, Bunlarn en önemlileri göz içi basnç art (glokom) ve göz hareketlerinde bozulmadr (alk). Bu gibi hastalarda pörtlek gözün cerrahi tedavisi tbben gerekli olmaktadr. Bu ilem orbital dekompresyon cerrahisidir ve göz arkasndaki kemik ve ya dokulara müdahale ile gözün bir miktar geriye alnmas esasna dayanr. Baz olgularda ise bu gibi tbbi sorunlar bulunmamakla birlikte gözün iri görünüü kozmetik olarak hastay rahatsz edebilmektedir. Bu durumlarda, hastalar sosyal olarak içine kapanma, göz temas kurmama ve toplum içine çkmama gibi davran ekilleri gelitirebilmektedir. Bu gibi kozmetik sorunlar yaanmas durumunda kozmetik orbital dekompresyon (pörlek gözlerin küçültülmesi ameliyat) cerrahisi uygulanabilmektedir ifadelerini kaydetti.

TEDAVS MKANLATI

Orbital dekompresyon ameliyatnn tbbi olarak gerekli olduunda ameliyat ile gelebilen baz riskleri almak hasta için kolay olabilmekte olduunu ifade eden Dr. Beden, Bu ilem kozmetik olarak uygulandnda ise, bu riskleri daha iyi tartmak ve deerlendirmek gerekli olmaktadr. Bu riskler günümüzdeki cerrahi teknik ve teçhizatlar ile en aza indirilmi olmakla birlikte, her hastann göz ve orbital yapsna göre kendi içinde deerlendirilmesi gereklidir. Yerleik ve tecrübeli cerrahi ekip ve yeterli donanm ile günümüzde bu riskler en aza indirilebilmitir. Gözlerin kabul edilenden daha büyük ve kozmetik olarak sorun oluturduu hastalarda, detayl bir göz muayenesi ve tomografi ile göz arkasndaki kemik ve ya dokularnn incelenmesi gereklidir. Bu ekilde hasta için bu uygulamann ne kadar uygun olduu ve ne gibi riskleri beraberinde getirebilecei öngörülebilir. Bu durumlarda hekim ve hasta detayl olarak ilemin artlarn ve eksilerini tartarak ortak karara varmaldrlar. Risklerin düük olduu ve ameliyattan fayda görecei düünülen olgularda kozmetik amaçla uygulanan orbital dekompresyon, yani pörtlek göz küçültme ameliyat günümüzde oldukça yüz güldürücü sonuçlar verebilmektedir eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git