Posalı besinler sofranızdan eksik olmasın

Kalın bağırsak (kolon) kanseri ülkemizde en sık görülen kanserler arasında 3. sırada yer alıyor. Sinsice ilerleyen ve erken dönemde hemen hiç belirti vermeyebilen, bunun aksine henüz polip halinde teşhis konulduğunda önlenebilen kolon kanserinde en çok obezite ve hatalı beslenme alışkanlıkları sorumlu tutuluyor.

Haberler 24.03.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Onkoloji Diyetisyeni Dilat Ba bol posal beslenme tarznn kaln barsak salnn korunmasnda ilk srada yer aldna dikkat çekerek, Bunun nedeni ise günlük beslenme plannda her 10 gram posa tüketiminin kolon kanseri riskini yüzde 10 orannda azaltmas diyor. Onkoloji Diyetisyeni Dilat Ba kolon kanserinden korunmak için dikkat edilmesi gereken beslenme alkanlklarn anlatt, önemli önerilerde bulundu.

1. Bol posal beslenin

Yaplan çalmalarda; az posa ile beslenen toplumlarda kolon ve rektum kanserinin daha sk görüldüü belirlenmi. Yüksek posa içeren bir diyet ile beslenme, atk maddelerin sindirim sisteminden geçi süresini azaltarak ve daha ar, daha hacimli atk maddesi (dk) oluturarak kanser riskini azaltyor. Bunun yan sra bol posal diyetlerin ya içerii genellikle daha az oluyor ve bu sayede de kolon kanserinden koruyucu özellik tayor. Onkoloji Diyetisyeni Dilat Ba yeterli posa tüketimini salayabilmek için günlük beslenmenizde 25-35 gram posa almanz gerektiini söylüyor.

Günlük posa ihtiyacnz karlamak için

* Tam tahll ekmek tüketin.

* Günde 1-2 porsiyon pimi sebze yemeini düzenli olarak tüketin. Söü sebze veya salatay en az iki ana öününüze ekleyin.

* Haftada 2-3 kez kurubaklagil yemeyi ihmal etmeyin. Günlük olarak salata ve çorbalarnz kurubaklagiller ile zenginletirebilirsiniz.

* Sade makarna yerine kepekli makarnay, pirinç pilav yerine kepekli pirinç veya bulgur pilavn tercih edin.

* Günlük beslenmenize 1-2 yemek ka buday veya yulaf kepei veya yulaf ezmesi ekleyin.

2. Meyve tüketimini unutmayn

Meyve de posa açsndan zengin besinlerden. Yeterli meyve tüketenler yetersiz tüketenlere kyasla kolon kanserinden daha fazla korunuyor. Dolaysyla her gün meyve yemeye özen gösterin. Diyetinizin posa miktarn arttrmak için kabuu ile tüketilebilen meyveleri çok iyi ykayarak kabuklaryla birlikte tüketmenizde fayda var. Kays, krmz erik ve incir gibi meyveleri, posa açsndan zengin olduklar için özellikle kabzlk ikayetiniz varsa beslenmenize dahil edin. Bu durumda özellikle ekersiz kompostolarn tercih etmeniz barsak faaliyetlerini arttrmada daha da etkili oluyor. Onkoloji Diyetisyeni Dilat Ba ar meyve tüketiminin kolon kanseri açsndan ek bir fayda salamadn belirterek, Dolaysyla günde 2-3 porsiyon meyve tüketmeniz yeterli olacaktr diyor.

3. Sarmsa sofranzdan eksik etmeyin.

Sarmsak içerii yüksek olan diyetlerin kaln barsak kanserinden koruyucu etkisi olduunu gösteren kantlar var. Geleneksel beslenmemizde skça kullanlan bu çeni verici sebzeye sofralarnzda biraz daha yer verin.

4. Diyetinizde kalsiyum kaynaklarna yer açn

Yeterli kalsiyum alm kolon kanserinden koruyucu etki oluturuyor. Belirlenen miktarlar kadar süt ve süt ürünleri günlük beslenme plannz içinde mutlaka yer almal. Yetikin bireyler için 2 bardak süt veya yourt ve 60 gr peynir tüketimi yeterli kalsiyum miktarn karlyor. Ergenlik dönemindeki gençlerin ise kalsiyum ihtiyaçlarn karlamak için günde 2 su barda süt veya yourt, 120 gr peynir tüketmeleri gerekiyor.

5. Krmz et tüketimini snrlandrn

Krmz et tüketimi arttkça kolon kanseri görülme riski yükseliyor. Onkoloji Diyetisyeni Dilat Ba bu nedenle krmz et tüketiminizin haftada 500 gramdan daha az olmas gerektiine iaret ederek, Eti piirirken de yanmamasna dikkat edin, çünkü etin yanmasyla ortaya çkan kimyasallar (polisiklik aromatik hidrokarbonlar) kanser öncüsü moleküllerin olumasna katk salyor. Piirme yöntemi olarak halama, zgara veya frnda piirme tekniklerini kullann diyor.

6. Salatanz rengarenk olsun

Sebzelere doal rengini veren maddeler, kanser öncüsü hücrelerin vücuttan uzaklatrlmasna yardmc oluyor ve baklk sistemini güçlendirici etki oluturuyor. Bu sebeple günde 2-3 porsiyon salatay sofranzdan eksik etmeyin. Salatalarnzn mevsim sebzelerinden olumasna ve olabildiince çok renkte sebze içermesine özen gösterin. Salatalarnzn hem posa hem de protein içeriini arttrmak için üzerine halanm nohut, kuru fasulye, bulgur, msr ve yarma ilave edin.

7. lenmi et ve et ürünlerinden kaçnn

Salam, sosis ve sucuk gibi ilenmi et ürünlerinin üretimi srasnda renk ve ürün kalitesini korumak amacyla kullanlan nitrit ve nitratlar kanserojen özellik tayor. Bu yüzden ilenmi et ürünlerinin tüketiminden saknn.

8. D vitamini düzeyinizi kontrol edin

Yaplan çalmalarda D vitamini yetersizlii olan kiilerde kolon kanseri sklnn yüksek olduu bildirilmi. D vitamini düzeyinizin yeterli olup olmadndan emin olmak için tahlil yaptrmanzda fayda var. D vitamini yetersizlii söz konusu ise doktorunuzun tavsiyesiyle gerekli takviyeler alabilirsiniz.

9. Sigara içmeyin alkol tüketiminden kaçnn

Yaplan çalmalara göre sigara içmek birçok kanser türünde olduu gibi kolon kanserinde de riski artryor. Dolaysyla sigara içiyorsanz hemen brakn, alkol kullanmyorsanz balamayn. Alkol tüketiyorsanz miktar ve skln mutlaka azaltn.

10. deal kilonuza ulan

Türkiye Beslenme ve Salk Aratrmas verilerine göre; her 100 kiiden 30u obez ve yaklak 35i de fazla kilolu. Onkoloji Diyetisyeni Dilat Ba obez veya ar kilolu olmann fiziksel aktivite alkanlndan bamsz olarak kolon kanserinin oluumuna sebep olan risk faktörleri arasnda gösterildiini vurgulayarak u öneride bulunuyor: Salkl arla ulamak için gerekli olan beslenme önlemlerini aln. Tek banza kilo veremiyorsanz hedef arlnza mutlaka bir uzman yardm alarak ulan. Özellikle karn bölgesindeki yalanmaya dikkat edin ve vücut ya orannn azaltlmasn hedefleyen beslenme plan oluturun.

Ana Sayfaya Git