Posalı beslenme kanser tedavisini olumlu etkiliyor

Yüksek posalı yani sebze, meyve ve tam buğday ağırlıklı gıdaların kanser hastalığının seyrinde olumlu katkısına ilişkin birçok araştırma mevcut.

Haberler 28.01.2022 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR(SÖZ)-Yakn zamanda melanom (deri kanseri) hastalarna yönelik bir çalmann yaynlandn belirten Onkoloji Uzman Prof. Dr. Serdar Turhal, Bu çalmada MD Anderson Kanser Merkezinde tedavi alan melanom hastalarnn bir ksmna normal gda verilirken bir grup hastaya posal gdalar verildi. Bu ekilde gözlenen 37 hastann ortalama hastalksz sa kalmnn posal gda almayan 91 hastaya kyasla daha iyi olduu gösterildi. Posa miktarndaki her 5 gramlk artn kanserin ilerlemesi ve ölümüne bal riskte yüzde 30a varan bir azalma yaratabildii gözlendi açklamasnda bundu.

Yaplan aratrmada hastalarn hepsinin akll ilaç tedavisi denen hedefe yönelik tedaviler aldn ve sonuçlarn takip edildiini vurgulayan Onkoloji Uzman Prof. Dr. Serdar Turhal, Bu hastalarn arasnda bir grup hasta da probiyotik takviyeler alyordu. Bu takviyeleri alan hastalarda immünoterapiden alnan faydann daha az olduu görüldü, bu oldukça artc bir sonuçtu. Yalnzca posal gda alan hastalardaki immünoterapi cevab yüzde 82 iken hem posal gda alp hem de probiyotik kullananlarda cevap oran yüzde 59a gerilemiti dedi.

Posal beslenme melanom tedavisini olumlu etkiliyor

Sonuç olarak posal gda tüketiminin, immünoterapi alan melanom hastalarnda daha iyi bir cevap alnmasna destek olduunu söyleyen Turhal, Bu çalmann ilginç sonuçlar, daha çok hasta içeren, çok merkezli bir çalmann balatlmas kararnn verilmesine yol açt. Bu sonuçlar da önümüzdeki yllarda izleyeceiz eklinde konutu ve salkl beslenmenin önemine dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git