Prematüre doğum da, prematüre yaşam da artıyor!

Prematüre doğum oranının son yıllarda artış sergilediği gözleniyor. Ancak aynı şekilde, prematüre doğumlarda yaşam şansı da artıyor. Gelişen teknoloji sayesinde 1000 gramın altında doğan bebekler dahi yaşatılabiliyor.

Haberler 18.11.2016 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk arasnda erken doum olarak bilinen prematüre doum saysnda, dünya genelinde son 15-20 ylda yüzde 10a varan oranlarda art gözleniyor. Türkiyede ise ortalama her 10 doumdan 1i prematüre doum olarak gerçekleiyor. Öte yandan prematüre gerçekleen doumlarda yaam ansnn da benzer oranlarda artt görülüyor.

PREMATÜRE DOUM NEDR?

Yenidoan Uzman Dr. Fazilet Metin, normal hamilelik süresinin 40 hafta olduunu hatrlatarak Genel anlamda 38 haftadan daha erken bir sürede gerçekleen her doum prematüre, bu ekilde doan her bebek de prematüre bebek olarak adlandrlyor. Bu doumlardan 35 il 38 haftada gerçekleenler herhangi bir kuvöz tedavisi olmadan annesinin yanna verilebilirken, 35 haftadan erken doan bebekler ise bata kuvöz dhil baz tbbi müdahalelere ihtiyaç duyabiliyorlar dedi.

BR BEBEK NEDEN ERKEN DOAR?

Prematüre doumun çok çeitli sebepleri olabileceini ifade eden Uzm. Dr. Metin, Bunlarn arasnda genetik yatknlk, ya, gebelik dönemindeki beslenme alkanlklar, kalp, böbrek hastalklar, diyabet, hipertansiyon gibi kronik ve kaltsal hastalklar, fiziksel ve ruhsal travmalar, alkol, sigara ve ilaç kullanm gibi birçok sebep saylabilir. Örnein 18 ya alt ve 35 ya üstü gebeliklerde veya ikiz, üçüz gibi çoul gebeliklerde de prematüre doum riski dierlerine göre daha yüksek oranlarda gözlemlenebiliyor. diye konutu.

25 HAFTANIN ALTINDA DOAN BLE YAATILIYOR

Son yllarda prematüre doum orannn da, prematüre doan bebeklerin yaama ansnn da arttn kaydeden Uzm. Dr. Metin, Bunun balca sebebi tpta yaanan teknolojik gelimeler. Örnein günümüzde oldukça yaygnlaan yenidoan youn bakm üniteleri sayesinde artk 24 haftann 1000 gramn altnda bir arlkla doan bebekler dahi yaatlabiliyor. Halbuki 1990lar öncesinde bu bebeklerin yaayamayaca varsaylrd dedi. Bir baka nedenin de tüp bebek uygulamalarndaki düzenlemeler olduunu ifade etti.

Erdem Hastahanesinde bulunan Yenidoan Youn Bakm ünitesinden de söz eden Uzm. Dr. Metin, Burada gebeliin 24-25inci haftasndan itibaren doan ve youn tbbi bakma ihtiyaç duyan her bebee hizmet verebiliyoruz. Baka hastanelerden nakil de kabul edebiliyoruz. Yenidoan Youn Bakm ünitemize; çocuk cerrahisi, çocuk kardiyolojisi, çocuk nörolojisi, beyin cerrahisi, üroloji, ortopedi ve radyoloji servisleri de destek veriyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git