Prof. Dr. Ceyhan: Azalma dönemleri 'Salgın bitti' anlamına gelmiyor

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Salgın zaten yapısı gereği böyle düz bir çizgi gibi artışlar, azalışlar göstermediği için dalgalar şeklinde seyrediyor; aynen deniz yüzeyi gibi ama hiçbir zaman o azalma dönemleri, 'Salgın bitti' anlamına gelmiyor" dedi.

Haberler 25.02.2022 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgnnda gelinen son noktay ve önlemlerin kaldrlmasna ilikin yaplan yorumlar deerlendirdi. Prof. Dr. Ceyhan, salgnn bir yerinde olduklarn ancak neresinde bulunduklarn kimsenin bilmeyeceini söyleyerek, Salgn zaten yaps gerei böyle düz bir çizgi gibi artlar, azallar göstermedii için dalgalar eklinde seyrediyor; aynen deniz yüzeyi gibi ama hiçbir zaman o azalma dönemleri, Salgn bitti anlamna gelmiyor. çünkü genellikle bir bekleme döneminden sonra bu durum da deiiyor. lk bata bu süreç daha uzundu, birkaç ayd. Bu son dalga olabilir ve bundan sonra vakalar da yava yava azalarak salgnda belirli bir döneme girilebilir. Bu koronavirüsün toplumda ortadan kalkmasyla da gerçekleebilir ya da baz solunum yolu enfeksiyonlar yaparak da koronavirüs yaamna devam edebilir. Bunu da u an bilmiyoruz çünkü her iki eklini de gördük. Bunun ardndan yeni bir dalga gelme ihtimali var fakat bu dalgann gelme ihtimalini hiç kimse bir veriye dayandrarak söylemiyor çünkü böyle bir veri yok diye konutu.

HER ZAMAN BATI ÜLKESNN YAPTIINI YAPMAK Y SONUçLANMIYOR

Prof. Dr. Ceyhan, koronavirüs önlemlerinin kaldrlmasnda Batnn her zaman örnek alnmamas gerektiini, her ülkenin kendince bir eyi idare etmeye çaltn belirtti. Yaplan en büyük hatalardan birinin, baka ülkeye bakarak Türkiyede sonuçlar çkarmak olduunu kaydeden Ceyhan, Örnein; Delta dalgas balamadan, ngiliz varyantnn oluturduu Alfa dalgas azalmaya balamt sonrasnda herkes ngiltere u yasaklar kaldrd, maske kuraln gevetti deyip sürekli devleti de zorlamaya baladlar, Önlemleri kaldrn diye. Gerçekten de kaldrdk. O dönemde Rus turistleri PCR kontrolü bile yapmadan kabul etmeye baladk. Turistik otellerde maskeleri çkardk ve sonuç u oldu; Geri dönüp baktk ki ngiltere yanl yapm ve dolaysyla biz de yanl yapmz. Neticede ngiltere, Rusya ve Türkiye vakalarn aa indiremeyen 3 ülke olarak kald. O halde demek ki her zaman bir Bat ülkesinin yaptn yapmak iyi sonuçlanmyor. Zaten mantken de çok yanl bir davran çünkü onlar da sonuçlar yeni görüyor biz de yeni görüyoruz. Onlar kadar biz de biliyoruz bu salgnla ilgili verileri ama Onlar yapyorsa dorudur eklinde yaklam, bir defa son derece hatal dedi.

Ana Sayfaya Git