Prof. Dr. Ceyhan: Koronavirüste daha kötüsünün olacağını düşünmüyorum

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü'nün, koronavirüs salgınında en kötüsünün henüz yaşanmadığı yönündeki açıklamasını değerlendirdi. Ceyhan, "Bu onların, yanlış ikinci dalga öngörüsünden kaynaklanan bir olay. Ben daha kötüsünün olacağını düşünmüyorum" dedi.

Haberler 03.07.2020 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, DSÖnün koronavirüs salgnnn bandan beri yapt öngörülerin çkmadn söyledi. Ceyhan, DSÖnün en kötüsünün henüz yaanmad yönündeki açklamalarnn da ikinci dalgayla ilgili yanl öngörülerinden kaynaklandn belirtti. Prof. Dr. Ceyhan, DSÖ, hep ikinci dalga göreceiz diyor. Gerçekten ikinci dalga tehlikeli bir ey. Dünyada daha birinci dalga bitmedii için ben sonbaharda ikinci dalga göreceiz fikrine katlmyorum. Birinci dalga sfrlanacak ki ikinci dalga olsun. kinci dalga spanyol gribinden kalan bir tanm. spanyol gribinde ilk dalga bitiyor, bir süre vaka görünmüyor, virüs mutasyona urayarak daha kötü ekilde geliyor. O zaman ikinci dalgada ülkeler hazrlksz yakalanyor. Vakalar bittii için tedbirler kaldrlyor, kontrolsüz bir ekilde salgn, bir odaktan balayarak yaylyor. Halbuki birinci dalgadaki dalgalanmalarda henüz tedbirler tam olmasa da kaldrlmam, ülkeler de hazrlkl. O yüzden birinci dalgadaki vaka artlarn daha kolay kontrol altna alyorsunuz. Ben, eer sonbaharda vaka artlar olacaksa bunun büyük nedeninin okullarn açlmas, insanlarn tatilden dönüp i yerlerinde kalabalk ortamlarda bulumasdr, bunun birinci dalgann dalgalanmalar eklinde olabileceini düünüyorum. Bu nedenle daha kötüsünün olacan düünmüyorum diye konutu.

DÜÜNLER, NANLAR DAHA RSKL

1 Temmuzda tekrar faaliyete balayan oyun salonlar ile tiyatro, sinema, düün organizasyonlaryla ilgili de deerlendirmede bulunan Prof. Dr. Ceyhan, unlar söyledi:

Bunlarn hepsinin belli oranda riski var. O ortamda maske takma orannn dümesi söz konusuysa sosyal mesafe azalyorsa risk artyor. nsanlar ne kadar çok konuuyorsa ark söylüyorsa ya da yüksek sesle konuuyorsa hzl nefes alp vermek yani hareket edilen bir aktivite var ise o kadar risk artyor. Dolaysyla hepsinde böyle bir risk var. Eer hareket edilecekse ark söylenecekse barp, çaracak ise insanlar, düünler, nianlar katlanlarn da içinde bulunduu aktiviteler daha riskli. Kontrol salanabilir özellikle sinemalarda, tiyatrolarda sosyal mesafe salanabilir, insanlarn maske takp takmadklar kontrol edilebilir. Dolaysyla oralarda risk daha düük. Ama bir düün ortamnda nian ya da kutlama ortamnda bunu salamak daha zor olacaktr. Dolaysyla insanlarn dikkatli olmas lazm. Oradan çkacak 10-20 tane vaka, bir de orada bulunan enfekte olacak 65 ya üstü kronik hastalklar olan varsa dolaysyla daha ar seyredecektir. Özellikle kutlama eklinde olan toplanmalarda daha dikkatli olunmas lazm.

Ana Sayfaya Git