Prof. Dr. Dilbaz: Mideleri küçülünce içkiye başlıyorlar

Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, zayıflama ameliyatları sonrasında bağımlılıklarda artış görmeye başladıklarını belirterek, "Çünkü yemekle ruhsal açlıklarını doyururken, ameliyatla yemelerini ellerinden aldığınızda bu kez içki içmeye başlıyorlar" dedi.

Haberler 09.01.2017 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, Antalyada düzenlenen 10uncu Madde Bamll Kongresinde yapt açklamada, alkol ve madde bamllnn 10 kat arttn belirterek, Salk Bakanlna 300 bin kiinin tedavi için bavurduunu söyledi. Bamllk yapc maddelerin ulusal güvenlik problemi olduunu vurgulayan Prof. Dr. Dilbaz, uyuturucu maddelerin ölüme yol açma bakmndan terörden daha fazla etkili olduunu söyledi.

HEPATT C 10 KAT ARTTI

Hepatit Cnin kan yoluyla bulatn hatrlatan Prof. Dr. Dilbaz, damar içi madde kullanclarnn yüzde 80inin enjektör paylatn, birindeki virüsün dierlerine daha kolay geçebildiini kaydetti. Bu kiilerin hastalklar eleri ve çocuklarna da bulatrabildiine dikkati çeken Prof. Dr. Dilbaz, 2005 ylnda 139 Hepatit C saptamtk. imdi ise 10 kat daha fazla, yani 1390 kiide Hepatit C pozitif saptadk dedi.

Bamlln basit bir hastalk olmadna iaret eden Prof. Dr. Dilbaz, bu hastalkta üç önemli nokta olduunu söyledi. Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, kiinin kendisini kontrol edememesiyle balayan sürecin ardndan beyindeki baz mekanizmalarn bamllk yapan maddeye bir aerme durumu olduunu, son aamada ise beyinde ayn etkiyi oluturmak için daha fazla kullanma ihtiyac duyulduunu söyledi. Prof. Dr. Dilbaz, konumasn öyle sürdürdü:

Kiinin tedavi için mutlaka çok istekli olmas gerekmiyor, çünkü niyetlendiinden daha fazla kullanyorsa maddeyi, niyetlendiinden daha az bir biçimde tedavi bavurusu olabilir. Niyeti çok olmasa da biz tedavi edelim istiyoruz. Hastalarn çok istekli olmasn beklemiyoruz. Hastalk zaten niyetli ve istekli olmalarn engelliyor.

Madde bamlnn yannda bir de davran bamll olduunu belirten Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, kumar, seks ve yeme bamllklarnn bunlardan bazlar olduunu söyledi. Prof. Dr. Dilbaz, öyle devam etti:

Kumar oynamak için eskiden siz bir yere giderdiniz, imdi kumar oynanacak yerler sizin ayana geliyor. Bunun için akll telefonunuzun olmas yeterli. Ciddi anlamda kumar bamls hasta tedavi için bize gelmeye balad. Bu bamllarn çou genç hastalar. Zayflama ameliyatlar sonrasnda yeme bamllar görmeye baladk. çünkü yemekle ruhsal açlklarn doyururken ameliyatla yemelerini ellerinden aldnzda bu kez içki içmeye balyorlar. Bunun arkasnda alkol kullanm artan hastalar görmeye baladk.

Ana Sayfaya Git