Prof. Dr. Elmacıoğlu: Tuz kaybedilirse sinir sistemi çalışmaz

Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, tuzun hayati bir mineral olduğunu, vücutta tuz mineralinin kaybının hayatı tehdit edebileceğini belirtti. Prof. Dr. Elmacıoğlu, tuz minerali eksikliğinde sinir sisteminin çalışmayacağını ve kas hareketlerinin mümkün olmayacağını söyledi.

Haberler 26.09.2017 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyetetik Uzman Prof. Dr. Funda Elmacolu, tuzun faydalar ve kullanmna ilikin önemli açklamalar yapt. Tuzun insan vücudunda mutlaka bulunmas gerektiini aktaran Prof. Dr. Elmacolu, Tuz beslenmede insan yaamnda olmazsa olmaz bir mineraldir. Yani bir insann organizmasnda tuzun olmamas mümkün deil. çünkü tuz insan vücudunda plazma dediimiz svnn içerisinde bulunmak zorunda. Bulunmak zorunda ki organizmann asit ve baz dengesini salayabilsin. Dolaysyla tuz hayati bir mineral. Tuzu her gün tüketmek zorundayz. Bugün tüketmezseniz yarna bir ey olmaz ama ishal, mide bulants, uzun süreli beslenmeye bal gastrointestinal (mide barsak) sistem hastalklarnda kaybedilen tuzu yerine koymak gerekir. çünkü tuz kaybedildii zaman sinir sisteminin çalmas, sinir impuslarnn, emirlerin iletilmesi mümkün olmaz, kaslarn hareketi mümkün olmaz. Tuz kaybnda hayati bir risk söz konusu olabilir dedi.

YAAM KALTES DEMEK TUZU Y AYARLAMAK DEMEKTR

Yaam kalitesi için tuzu iyi ayarlamak gerektiini kaydeden Prof. Dr. Elmacolu, Toplumda iki türlü yap var, baz insanlar tuza kar duyarl yani tuzu azaltt zaman tansiyonu normale dönüyor daha iyi klinik geri dönüm alabiliyorlar. Baz insanlar ise tuza kar duyars onlarda ne kadar tuzu azaltrsanz azaltn mutlaka hekimin verecei bir yüksek tansiyon tedavisiyle hem tuzu azaltacak hem de tedavisine devam edecek. Bunlar çok hassas konular, yaam kalitesi demek tuzu iyi ayarlamak demektir diye konutu.

GÜNDE 6 GRAM TUZ TÜKETMELYZ

Türkiyede insanlarn günlük 15 gramdan 12 gramlara kadar düen tuz tüketme orannn aslnda 6 gram olmas gerektiini dile getiren Prof. Dr. Elmacolu, Günde 6 gram tuz alrsam ihtiyacm karlarm.Bunu sadece tuz olarak ekmeye gerek yok. Bugün sebze ve meyveler tuz konusunda organizmama sodyumu salar, tuzu yemeklere ekersem sodyum klorür; meyve ve sebzeden alrsam sodyum, her ikisi de benim ihtiyacm karlar ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git