Prof. Dr. Ertuğrul: Koronavirüste varyantlara önlem alamıyoruz

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, koronavirüs salgınında varyantlara önlem alınmasının mümkün olmadığını ifade ederek, "Eğer dünyada daha adil, düzgün bir aşılama politikası yaşama geçirilmezse yeni varyantlarla karşılaşma olasılığımız her an var demektir. Bu da bir sonraki varyantın elimizdeki aşılara dirençli olmasını beraberinde getirebilir" dedi.

Haberler 09.10.2021 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Bülent Erturul, son dönemlerde karonavirüste vaka saylarnn artmasnn üç nedeni olduunu söyledi. Prof. Dr. Erturul, bunlarn Delta varyant, a olunmamas ve insan hareketlilii olduunu söyledi. Erturul, Birincisi insan hareketliliimiz çok artm durumda. Neredeyse pandemi öncesi duruma dönmü durumdayz ve insanlar artk çok da pandemiye bakmakszn, aldr etmeksizin youn bir ekilde dardalar. kincisi Delta varyant. Delta varyant, dier varyantlara göre çok hzl ve çabuk bulayor, kolay bulayor. nsan hareketliliinin artm olmasyla birlikte delta varyantnn bu özellikleri hastaln daha yaygn bir biçimde sürmesine neden oluyor. Üçüncüsü de henüz daha yeterli a oranna ulaamamamz, toplumsal baklk oranna ulaamam olmamz. Tüm bunlar deerlendirdiimiz zaman doal olarak olgu saylar 29 binler civarndayd, 200ü aan can kaybmz vard. Ne yazk ki, pandemideki dördüncü piki halen yaamaya devam ediyoruz dedi.

VARYANTLARA ÖNLEM ALAMIYORUZ

Prof. Dr. Bülent Erturul, koronavirüs salgnnda varyantlara önlem alnmasnn mümkün olmadn ifade ederek, unlar söyledi:

Varyantlar için çok da önlem alamyoruz. çünkü dünyada ne yazk ki bir asimetrik alama politikas var veya öyle devam ediyor. Baz ülkeler üçüncü dozlarn bile yaparken kimi ülkeler daha henüz hiç doz yapamam durumda, alama yapamam durumda. Hatta son Dünya Salk Örgütü açklamalarnda 50nin üzerinde ülkede henüz daha yüzde 10 bile olmad alama oranlarnn ve baz Afrika ülkelerinde hiç aya ulalamad. Böyle bir durumda salgn o bölgelerde ne yazk ki devam ediyor. Ve salgnn devam etmesi demek, virüsün çoalabiliyor olmas demek. Yeni varyantlarn ortaya çkma riskini de beraberinde getiriyor. Örnein geçenlerdeki Mu varyant salgnn Latin Amerikadaki pik döneminde ortaya çkan veya u anda bizim bamza bela olan Delta varyant Hindistandaki olgularn artmasyla beraber karmza çkan varyantlardan. Tüm buna bakarsak eer dünyada daha adil, düzgün bir alama politikas yaama geçirilmezse yeni varyantlarla karlama olaslmz her an var demektir. Bu da bir sonraki varyantn elimizdeki alara dirençli olmasn beraberinde getirebilir.

YATAN HASTALAR GENç GRUP

Koronavirüsün u anda alarn olmayan genç nüfusta daha yaygn görüldüünü belirten Prof. Dr. Bülent Erturul, Ve gerçekten çok yüksek sayda olgumuz var. 30 binler civarnda olgumuz var ki, biz bunun daha yüksek olduunu da biliyoruz. Buna bal olarak biz biliyorsunuz ilk alama programlaryla beraber yallar, altta yatan hastal bulunanlar korumaya almtk. imdi biz hastalk gençlerde ve salkl bireylerde her ne kadar daha rahat atlatlyor desek de onlarn da belirli bir grubunda ne yazk ki ar seyredebiliyor. u anda özellikle youn bakmlarda, hastanede yatan hastalar orta ya grubu diyebileceimiz 30- 50 aras genç de denebilecek belki de ya grubundaki asz bireyler oluturuyor. Temel nokta bu. Onlar tedavi etmeye, onlar kurtarmaya çalyoruz. Ve yine ölümdeki ya grup dalmlarna da bakarsak benzer bir tabloyla kar karyayz. Bu, ann ne kadar önemli olduunu gösteriyor bize. Yani ben salklym nasl olsa hastal hafif atlatrm demeyip gidip mutlaka a olmas zorunluluu buradan da çkyor zaten diye konutu.

HAVALARIN SOUMASI AIR BR HASTALIK TABLOSUNA YOL AçABLR

Havalarn soumasyla birlikte gribal enfeksiyonlarn sonucunun ar hastalk tablosuna yol açabileceini söyleyen Prof. Dr. Erturul, Aslna bakarsanz geçen sene biz çok fazla influenza görmedik, grip görmedik. çünkü hem kstlamalar hem kullanm olduumuz maske, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlarnn yaylmasn önemli ölçüde engelledi. Ayn Covid-19da olduu gibi. Fakat imdi insan hareketliliinin artmas ve normal bir yaama geçiyor olmamz ne yazk ki, grip olgularnda ve dier üst solunum yolu enfeksiyonlarnda arta yol açacak Covid ile birlikte. Özellikle Covid ve gribin birlikte görülmesi gerçekten çok ar bir hastalk tablosuna yol açabilir. O nedenle insanlarn hem Covid hem de grip alarn yaptrmas gerekiyor dedi.

HAMLKTE AI ÖNEML

Prof. Dr. Bülent Erturul, hamilelerin koronavirüs as olmasnn önemli olduunu belirterek, Bir kere alarn hamilelerde de güvenli olduunu bilmemiz gerekiyor. Hem güvenli hem de etkin. Yaplan çalmalar hamileliin bandan itibaren güvenli bir biçimde a olabileceklerini gösteriyor. Hamileliin ilk üç aynda baka nedenlerden hamilelik komplikasyonlar olabileceinden ve düükler yaanabileceinden dolay bu aya balanabilir. O nedenle üçüncü aydan sonra a olunmasn öneriyoruz dedik. Aslnda bandan itibaren hamileler a olabilirler. Hamilelik hastal ar geçirme açsndan da önemli bir risk faktörü. Ne yazk ki baz hamilelerimizi douma yakn dönemlerde 7 ve 8inci aylarda hasta olduklarnda erken douma götürebiliyor bu hastalk. Hem çocuk hem de anne için bir risk haline dönüüyor. O nedenle de hamilelerin mutlaka a olmas gerekiyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git