Prof. Dr. Hanoğlu: Sağlıklı bir zihinle yaşlanın

SON beş yılda 65 yaş ve üzerindeki nüfusun yüzde 17,1 arttığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, “65 yaşından sonra her 100 kişiden 5’inde Alzheimer hastalığı gözleniyor.

Haberler 22.09.2018 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

85 ya sonras ise bu oran 100 kiide 40a kadar çkyor. Oranlar bizi korkutmasn. Bardan dolu tarafndan bakarak salkl bir zihinle yalanmay baaran süper yallar dan olmak için çaba gösterelim dedi.

Nöroloji Uzman Prof.Dr. Lütfü Hanolu, 21 Eylül Dünya Alhzeimer Günü kapsamnda unlar söyledi: Hastalk klinik tan konulmadan çok evvel balyor. Bu yüzden obezite, beslenme bozukluu, diyabet, hipertansiyon, sedanter hayat, sigara gibi risklerin farknda olup erken harekete geçmek gerekiyor. Finlilerin yaptklar FINGER çalmas da bunu destekliyor. Bu çalmada bunama ve kardiyovasküler açdan yüksek risk tayan bireyler iki gruba ayrld ve 2 yl boyunca düzenli beslenme, fiziksel egzersiz ve zihinsel egzersiz bu gruba yaptrld. Bu grubun iki yl sonunda bellek, dikkat, algsal ilevler gibi tüm bilisel ilevler alanlarnda eski performanslarndan daha iyi olduklar ortaya konuldu. Buna benzer toplum temelli baz çalmalar devam ediyor sonuçlarn yaknda alacaz.

leri yataki kiilerin ruhsal durumunun korunmasnn da büyük önem tadn vurgulayan Prof. Dr. Lütfü Hanolu, Onun sosyal ortamnda mutlu ve hala ie yarar hissediyor olmas da çok önem tayor çünkü en önemli risklerden biride depresyon. Orta yalardan itibaren diyabet, hipertansiyon gibi hastalklarmza önem vereceiz onlarn ciddi bir biçimde kontrol altnda olmasn salayacaz. Sosyal, zihinsel olarak aktif, hayatn içinde kalan, hareketli, salkl beslenen bir yal olacaz diye konutu.

NELER YAPILMALI?

Sahip olunan tansiyon ya da eker gibi hastalklar da gözeten uygun bir diyet yaplmas gerektiini dile getiren Prof. Dr. Hanolu, En sk önerilen zaten sahip olduumuz Akdeniz diyeti. Dozunda bir egzersiz plan ile diyet birletirilmelidir. Bunun yannda zihnimizi çaltrmalyz. Zihin çaltrmak için bulmaca ve sudoku çözmeye de mecbur deiliz. Aslnda en iyi zihinsel egzersizler sevilen oyunlar ve hayatn içerisinde kalarak problemleri çözebilmek ile gerçekleiyor. Bunun oluturduu ruh salna olumlu katks çok daha büyük orandadr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git