Prof. Dr. Kıroğlu: Kulak çınlamasını hafife almayın

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mete Kıroğlu, 'tinnitus' olarak bilinen kulak çınlamasının hafife alınmamasını istedi.

Haberler 18.11.2017 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçük kulak kiri, kulak zarnda delinme, orta kulakta sv birikmesi, ba ve boyun bölgesindeki damar genilemeleri, denge veya iitmeyi salayan sinirdeki bir tümörün kulak çnlamasna yol açabileceini belirten Prof. Dr. Mete Krolu, Kulak çnlamas sürekli olduunda kiinin hayat çok olumsuz etkilenebilir. Her kulak çnlamasnn farkl nedeni olabilir. Bu yüzden çnlamann gerçek nedenini bulmak çok önemlidir dedi.

ÖNERLERN PAYLATI

Geçici ve kalc kulak çnlamasnn oluabileceini aktaran Prof. Dr. Mete Krolu, unlar kaydetti:

Alerji, yüksek veya düük tansiyon, eker hastal, tiroid problemleri, ba ve boyun bölgesine gelen darbeler, baz romatizma ilaçlar, baz antibiyotikler, sakinletirici ilaçlar da tinnitusa neden olabilir. Tinnitus çounlukla iitme sinirlerinin uçlarnda meydana gelen hasarlardan ötürü geliir. Bu sinir uçlarnn salkll doru ve kesin duymay salar. Bunlarda meydana gelecek bir hasar iitme kayb ve tinnitusa yol açar. Günümüzde yüksek ses tinnitusun muhtemelen en sk rastlanan nedenidir. Tinnitusa kar çou kez özel bir tedavi yoktur. çnlamann gerçek nedeni bulunursa ortadan kaldrmaya yönelik ilaç veya iitme cihazlar gibi çeitli tedaviler uygulanabilir. Kulak çnlamasna kar çok sesli ortamlardan uzak durulmas ve stereo kulaklkla yüksek sesli müzik dinlenilmemesi gerek. Kan basncn sürekli kontrol ettirin. Fazla tuz, dolam sisteminizi bozaca için tuz almn kstlayn. Tuzlu yiyeceklerden uzak durun ve yemeinize tuz eklemeyin. Sinir sistemine uyarc etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun. Kan akmnz düzenleyen günlük egzersizleri ihmal etmeyin. Kulak çnlamas olumsuz etkisine karn sar olmanza neden olmaz. Kulak çnlamas için mutlaka uzman bir doktordan yardm aln.

Ana Sayfaya Git