Prof. Dr. Kurtoğlu; Yılda 20 bin çocuk iyot eksikliğiyle doğuyor

ENDOKRİNOLOJİ uzman Prof. Dr Selim Kurtoğlu, 'İyot yetersizliği ve hastalıklarının önlenmesi haftası' nedeniyle yaptığı açıklamada, ülkemizde yılda 20 bin çocuğun iyot eksikliği ile doğduğunu belirtti.

Haberler 04.06.2017 - 14:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1-7 Haziran yot Yetersizlii ve Hastalklarnn Önlenmesi haftas kapsamnda deerlendirmede bulunan Prof.Dr. Selim Kurtolu, iyotun insan sal açsndan önemine dikkat çekti. Prof.Dr. Kurtolu, yot eksiklii anne karnndaki bebeklerden ergen gençlere kadar sadece guatr hastal deil, bir dizi olumsuz etkiye neden olabiliyor. Özellikle gebelik döneminde anne adaynn iyot almamas, bebekte kalc veya geçici hipotiroidiye yol açyor ve zeka puann düürüyor. Bunun için çabuk buharlaan tuzun içindeki iyotun yemek piirilirken deil de pitikten sonra atlmas öneriliyor. Dünyada hayatn iyotla balad düünülmektedir.

YOT EKSKL

Dünyada 1,6 milyar insann ise iyot eksiklii olan bölgelerde yaad belirlenmitir. Her yl iyot eksikliinden önemli ölçüde etkilenmi 20 bin çocuun dünyaya geldii bilinmektedir. Günlük insan vücudunun ihtiyac olan iyot gereksiniminin yüzde 90 gdalardan, yüzde 10u da sudan karlanmaktadr. Erikinler, günde en az 150 mikrogram iyot almaldr. Yeni doan ile 5 ya arasndaki çocuklarn günlük 90 mikrogram, 6-12 ya arasndakilerin 120 mikrogram, sonraki dönemde ise erikinler gibi çocuklarn hayatlar boyunca günlük 150 mikrogram iyot almas gerekmektedir. Ancak gebelik ve emzirme döneminde bebein gereksinimlerinin karlanmas için anne adaynn günlük en az 250 mikrogram iyot almas önerilmelidir dedi.

Ana Sayfaya Git